Filmdetails:

Duur:
Onbekend

Jaar:
2012

Genre:
Drama, Oorlog

Regie:
Ate de Jong

Scenario:

Ate de Jong / Paul Ruven

Producent:
Talent United
Fu Works
In-Soo Productions

Acteurs:
Jan Smit
Roos van Erkel
Gerard Cox
Monic Hendrickx
Mike Weerts
Loïs Dols de Jong


Behind the scene:
Bekijk het verslag

Terug naar overzicht


 

Het Bombardement


Synopsis:
Het Bombardement is een zinderend liefdesdrama tussen de jonge bokser Vincent (Jan Smit) en de verloofde Eva (Roos van Erkel). Terwijl de oorlog in Nederland uitbreekt, ontvlamt ook hun even heftige als onmogelijke liefde. Dan breekt 14 mei 1940 aan, de dag dat het centrum van Rotterdam gebombardeerd wordt en de jonge geliefden elkaar uit het oog verliezen.
 
14 Mei 1940 is een dag die diep gekerfd staat in de hoofden, harten en levens van vele Rotterdammers en Nederlanders. Het bombardement op Rotterdam is één van de grootste tragedies die Nederland en bovenal Rotterdam ooit getroffen heeft. 97.000 kilo Duitse bommen richtten een onherstelbare schade aan in de Maasstad: meer dan 24.000 woningen werden verwoest en ruim 80.000 Rotterdammers werden dakloos. Ongeveer 800 mensen vonden de dood tijdens dit inferno. De impact en gevolgen van deze gebeurtenis zijn tot op vandaag de dag nog voelbaar, merkbaar en zichtbaar in Rotterdam. Er is al veel over deze zwarte bladzijde in de geschiedenis geschreven en diverse televisiereportages zijn er in de loop der jaren over gemaakt. Maar nog nooit werd er een speelfilm gemaakt over het bombardement op deze stad.
 
Johannes Diekhoff
Als officier in het Duitse leger maakte Johannes Diekhoff het bombardement op Rotterdam van dichtbij mee. Hij denkt dat de Duitse luchtmacht met het bombardement er achter wilde komen, wat zo'n zwaar bombardement doet met de weerbaarheid van een volk.


Ate de Jong:
Ate de Jong regisseerde in het verleden zowel Nederlandse, Duitse, Britse als Amerikaanse films en series, waaronder Drop Dead Fred (met Rik Mayall), Highway to Hell en In de schaduw van de overwinning. In 1987 regisseerde hij de aflevering "Missing Hours" van de Amerikaanse politieserie Miami Vice. Ook schreef hij het scenario voor Een Maand Later.

Andere films van Ate de Jong:

 


VOLG HOLLANDSE FILM OOK OP: