Borgman – Alex van Warmerdam

Borgman arriveert als een buitenstaander in de omheinde lanen van een villawijk. Zijn komst is het begin van een reeks verontrustende gebeurtenissen rond de zorgvuldig opgetrokken façade van een arrogant, welgesteld echtpaar, hun drie kinderen en het kindermeisje. Camiel Borgman is de centrale figuur in deze donkere, boosaardige vertelling. Is hij een droom of een demon, een verwrongen allegorie of een maar al te realistische belichaming van onze angst?

Recensie
Alex van Warmerdam is al sinds jaar en dag een van Nederlands meest eigenzinnige regisseurs. Met Borgman bewijst hij dat dit niet betekent dat hij op de automatische piloot is gaan werken.

In Borgman klopt een zwerver aan bij een rijk gezin en begint vervolgens, heel subtiel, heel absurdistisch, het gezin te terroriseren. Tintjes van horror en thriller zijn voelbaar, evenals de invloed van grote filmmakers als David Lynch en Michael Haneke.

Borgman werd geselecteerd voor het Cannes Film Festival, waar hij in competitie meedong naar de Gouden Palm. Het was voor het eerst in achtendertig jaar dat een Nederlandse film zo ver kwam, wat al iets zegt over de kwaliteit van Borgman. Superieur geregisseerd en bijzonder vaardig gespeeld door Jan Bijvoet en Hadewych Minis. Van Warmerdam behoudt altijd de controle en geeft het publiek geen seconde rust als hij zijn film op het randje van thriller en komedie laat balanceren. Dit gebeurt bijna twee uur lang, zonder ook maar een seconde te verslappen of te ver te gaan. Een grote prestatie.

Recensent: Luuk Imhann

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial