Illegaal downloaden kost filmindustrie 78 miljoen euro per jaar

illegaal-downloadenDe Nederlandse filmindustrie verliest jaarlijks minimaal 78,4 miljoen euro omzet (inclusief BTW) als gevolg van het downloaden van films uit illegale bron. Dit blijkt uit het rapport Omdat het gratis is, opgesteld door Considerati. Dit rapport geeft voor het eerst inzicht in de schade die de filmindustrie lijdt door het downloaden uit illegale bron.

De schadeberekening is gebaseerd op het consumentenonderzoek Alleen maar nette mensen naar downloadgedrag van films, uitgevoerd door CentERdata en IVIR, in combinatie met de daadwerkelijke gemeten illegale downloads via p2p-netwerken over een periode van 6 maanden door MarkMonitor.

Belangrijke bevindingen zijn:

·         Voor elke 10 illegale downloads worden 3,2 films minder gekeken via legale kanalen;

·         Per jaar worden in Nederland 61 miljoen films gedownload uit illegale bron;

·         Het percentage Nederlanders uit de leeftijdsgroep 16-24 jaar dat films downloadt uit illegale bron is toegenomen van 18% in 2008 naar 56% in 2014;

·         Verreweg de belangrijkste reden voor consumenten om een film te downloaden of te streamen is omdat zij deze zo gratis kunnen verkrijgen;

Antoinette Beumer regisseur van de succesvolle film Soof: “Ik schrik enorm van het feit dat mijn film in 8 weken tijd 85.952 illegaal gedownload is. Ik maak mijn werk met liefde en vind het fijn dat mensen zo graag naar mijn werk kijken, maar ik moet wel nieuwe films kunnen blijven maken en dat gaat zo niet lukken”.

Downloaden uit illegale bron was in Nederland de afgelopen 12 jaar toegestaan omdat de regering van mening was dat het binnen de grenzen van de thuiskopie exceptie viel. Het Europees Hof van Justitie heeft deze Nederlandse interpretatie echter onrechtmatig verklaard. Daarmee is vanaf 10 april 2014 downloaden uit illegale bron in Nederland verboden. Marjan van der Haar (directeur Filmproducenten Nederland) : “78,4 miljoen euro schade is een derde van de jaarlijkse DVD en VOD omzet (256,6 miljoen euro) van de Nederlandse filmindustrie. Nu is het zaak deze schade terug te dringen en legaal aanbod in Nederland de norm te maken”.

U kunt het volledige rapport en de onderliggende studies downloaden door op de titels te klikken: Omdat het gratis is (Considerati) en Alleen maar nette mensen (CentERdata).

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Filmproducenten Nederland (FPN), Stichting Cultureel Fonds Audiovisuele Producenten (CFAP), Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs (NVF), de Nederlandse Vereniging van Producenten en Importeurs van beeld- en geluidsdragers (NVPI) en het Nederlands Filmfonds.

Lees het persbericht online

 

Een gedachte over “Illegaal downloaden kost filmindustrie 78 miljoen euro per jaar

 • 17 juni 2014 om 20:48
  Permalink

  Onderzoek o.a. gefinancierd door Filmproducenten Nederland en andere organisaties die belang hebben bij dit soort conclusies. Staat vol met aannames, een gedownloade film is niet gelijk te stellen aan een gekochte film, zie ook:
  https://www.bof.nl/2011/08/08/het-ultieme-bewijs-downloaders-zijn-betalers-grafiek/
  Statistisch gezien besteed hij/zij die downloadt meer aan de entertainment-industrie dan iemand die niet downloadt.
  Er is een verschil tussen diefstal en piraterij, het orgineel blijft namelijk intact. De huidige wetgeving gaat uit van een klimaat van voor het internet. Zie ook deze uitzending Pauw en Witteman over het downloadverbod:
  http://m.youtube.com/watch?v=D9UcaBenhOM
  Ook veel artiesten zijn voor downloaden:
  http://www.youtube.com/watch?v=tmJkwhwugI8
  Imho: illegaal downloaden is geen oorzaak van inkomstenverlies, slecht aanbod is de oorzaak, downloaden een symptoom. Pas je verdienmodel aan op het klimaat (zoals spotify voor muziek deed) in plaats van andersom.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial