Contactgegevens:
EYE
IJpromenade 1,
1031 KT Amsterdam
Postbus 37767,
1030 BJ Amsterdam
tel: 020 5891400
e-mail: info@eyefilm.nl

Hare Majesteit de Koningin der Nederlanden opende woensdagavond 4 april EYE, het nieuwe filmmuseum aan het IJ te Amsterdam. Bij de opening waren hoogwaardigheidsbekleders en bekende gezichten uit de Nederlandse filmwereld aanwezig.

Hare Majesteit verricht samen met de directeur van EYE, mevrouw Sandra den Hamer, de officiële openingshandeling. Daarna bezoekt de koningin de openingstentoonstelling Found Footage: Cinema Exposed, waarin filmmakers en kunstenaars nieuwe werken creëren door gebruik te maken van gevonden bewegend beeld.

EYE is het enige museum in Nederland dat zich exclusief richt op film en bewegend beeld. EYE toont film als kunst, vermaak, cultureel erfgoed en informatiedrager. Met een scherp oog voor actuele, historische en artistieke ontwikkelingen worden tentoonstellingen met omlijstende filmprogramma’s samengesteld. Speciale aandacht gaat ook uit naar de jeugd: behalve vertoningen van kinder- en familiefilms verzorgt EYE educatieve programma's en activiteiten voor jongeren en volwassenen.

Openingsfestival 5 t/m 11 april

De grote tentoonstelling Found Footage: Cinema Exposed wordt op 5 april geopend met de performance Circo Togni (home movies van een circusdynastie, uitgevoerd met live muziek) en een aantal doorlopende Found Footage filmprogramma’s.

Uit het uitgebreide Martin Scorsese-retrospectief worden onder andere de nieuwe restauraties vertoond van Taxi Driver (in hoge resolutie 4K), The Last Waltz en Raging Bull. Ook is er een vooruitblik op het Stanley Kubrick-retrospectief later dit jaar.

Voor de special Filmliefde kiest De Jeugd van Tegenwoordig, afkomstig uit Amsterdam-Noord, hun favoriete film: Terminator II: Judgment Day. Dagelijks achter de draaitafels staan DJ Cinema Royale of het DJ-duo Bert de Rooij en Dollkraut met VJ Luuk Meuffels

De gloednieuwe restauratie van de romantische kostuumfilm The Spanish Dancer (1923) wordt opgeluisterd met de ingebruikname van het gerestaureerde bioscooporgel uit 1929 en een nieuwe muziekscore. Ook We Can’t Go Home Again van Nicholas Ray en West Side Story (groot formaat 70mm) draaien in een nieuwe kopie. Voorafgaand aan de voorstelling van West Side Story is er een dansbattle buiten de filmzaal (Arena) door twee dansers.

Speciale aandacht is er voor de kinderen tijdens de Kinderdag op 7 april, met de premières van de openingsfilm Kauwboy (tweevoudig winnaar in Berlijn) en Mijn avonturen, door V. Swchwrm, beide in aanwezigheid van acteurs; E.T. The Extra-Terrestrial en de nieuwe theatervoorstelling Reis om de wereld in 50 minuten, met speciale dank aan Orkater.

Lees verder...