Sunny Side Up – Telefilm 2015

Cast:
Egbert-Jan Weeber, Hannah Hoekstra, Ko Zandvliet, Jason de Ridder

Regie: Lourens Blok
Scenario: Willem Bosch
Producent: Pupkin Film
Omroep: BNN 

Lees de recensie van Sunny Side Up


Sunny Side Up (Telefilm 2015)

sunny-side-up-2

Ieder jaar, op 5 december, gaat Ameland op slot. Toeristen worden vriendelijk doch dringend verzocht te vertrekken. Hotels gaan dicht en de pont vaart niet meer. En als de Eilanders onder elkaar zijn, verkleden de mannen zich als duivels en trekken over het eiland. Als vrouwen zich na zonsondergang buiten vertonen krijgen ze met de stok. De eilanders vieren het duizend jaar oude ‘Sunneklaas’. 

Judith (27) en Daan (28) zijn een hip Amsterdams stel dat zeven jaar bij elkaar is. Ze hadden dat graag met een weekendje Barcelona of Istanbul gevierd, maar Daan is net zijn baan kwijt. Omdat hij even krap bij kas zit hebben ze, onwetend van deze traditie, voor hun jubileum dit weekend op Ameland het nieuwe vakantiehuis, geleend van de Judiths baas. 
sunny-side-up-3

Eenmaal daar wordt al snel duidelijk dat de eilanders willen dat ze vertrekken. Ze stellen hen zelfs een ultimatum. Judith belt haar baas, die de twee stadse fratsen vierkant uitlacht. Jullie zijn toch niet bang? Gewoon negeren die eilanders met hun achterlijke gewoonten. Judith wil naar huis, Daan wil blijven. Hij laat zich niet wegjagen. Niet nog een keer. 

Terwijl het ultimatum verstrijkt, neemt de spanning toe. Niet alleen tussen de eilanders en het stadse stel, maar ook tussen Judith en Daan onderling. Want onder deze spanning blijkt het stel helemaal niet zo gelukkig met elkaar. Oud zeer komt naar boven en de ruzies lopen steeds hoger op. 

Langzaam wordt duidelijk dat het jonge stel niet alleen een gevecht tegen de boze buitenwereld zal moeten leveren, maar dat ze in dit helse weekend ook strijd zullen moeten leveren tegen hun eigen demonen. 

Uitzending:
Zaterdag 17 januari om 20.00 uur op NPO3

Overzicht Telefilm 2015

sunny-side-up-1

10 gedachten over “Sunny Side Up – Telefilm 2015

  • Pingback: Recensie Sunny Side Up – Telefilm 2015 | Hollandse Film

  • 17 januari 2015 om 20:31
    Permalink

    In de film is geen strohalm op Ameland te zien.
    De relatie tussen de twee is wel duidelijk, naar mijn mening wel lang
    doorgetrokken. Eilanders met hun zogenaamde achterlijke gewoonte? Tradities die in ere worden gehouden en het klopt dat de toeristen vriendelijk worden verzocht zich er niet mee te bemoeien.
    Ik ervaar het elk jaar weer als een voorrecht om het mee te mogen maken. Als eilander, wel te verstaan

    Beantwoorden
  • 17 januari 2015 om 21:30
    Permalink

    Mooie film. Intrigerend verhaal. Goed geacteerd.

    Beantwoorden
  • 17 januari 2015 om 21:58
    Permalink

    Ik lees net dat o.a. beeldmateriaal van nieuwsgierige journalisten vaak kapot is gemaakt door eiland bewoners omdat ze geen ‘pottenkijkers’ willen. Vind het knap dat het gelukt is deze film te maken en ik ben heel nieuwsgierig hoe dat dan gelukt is!

    Beantwoorden
  • 18 januari 2015 om 00:38
    Permalink

    In de beschrijving van de film staat, dat die op Ameland speelt. De beelden van de dorpsstraat waar het meisje naar het café gaat, zijn echter wel degelijk van Midsland (Terschelling). Volgens mij ga ze zelfs in café “De Stoep” (eigenaar mister Oerol Joop Mulder) biertjes e.a. drinken.

    Beantwoorden
  • 18 januari 2015 om 08:15
    Permalink

    Hahaha! Ik dacht dat het allemaal wat dik aangezet was voor de film. Maar je wordt echt van het eiland gejaagd als toerist, en vrouwen mogen niet op straat? Merkwaardig. Uitstekende film overigens.

    Beantwoorden
  • 18 januari 2015 om 11:54
    Permalink

    Deze film was zeker het kijken waard! Uitstekend acteerwerk. Echt jammer dat zo weinig mensen de film hebben bekeken.

    Beantwoorden
  • 18 januari 2015 om 18:16
    Permalink

    Toch de film maar bekeken…veel van mijn mede-eilanders waren afgehaakt heb ik begrepen. De film wordt voor een groot deel op Terschelling gefilmd. Waar ze ook sunderum vieren. Stukjes film ook op Ameland. (Volgens mij het huis). Verder zijn duidelijk te zien: Midsland, de badweg van Formerum en de Spar in Lies (allemaal Terschelling).
    Ik ben zelf Terschellinger. Sunderum wordt niet heel realistisch en inderdaad wel heel “zwart” uitgebeeld. In werkelijkheid gaat het er veel vrolijker en lacheriger aan toe! De zg “dreiging” voelt in werkelijkheid op Terschelling veel meer als knipoog, lol, gekkigheid, de vrouwen zitten heerlijk gezellig bij elkaar in huis waar de onherkenbaar verklede mannen langs komen. Gek doen, op schoot gaan zitten, praatje maken (met verdraaide stemmen). Nog nooit heb ik ooit iets gehoord dat badgasten weggestuurd zouden worden tijdens dit weekend. Dat is onzin. (Op Ameland wel??). Na 11en gaat iedereen de kroeg in en is iedereen welkom. Vrouwen en ook de badgasten.
    Nog nooit heb ik op een totaal lege boot gezeten. Ook in de winter worden de eilanden best vaak bezocht! Die gekmakende stilte heb ik zolang als ik op Terschelling woont nog nooit zo extreem gezien als in deze film uitgebeeld wordt. Daar wordt het wel heel erg triest van. Niet realistisch en niet goede reclame voor het eiland. Er is altijd wel toerisme en ook altijd gezelligheid en volk. Misschien bedoeld om de film een extra luguber sfeertje te geven….
    Wat ik heel knap vond was het gekmakende manipulerende gedrag in de rol van de van de hoofdrolspeelster. Lijkt op borderline/narcisme. Aantrekken, afstoten, je helemaal gek manipuleren. Heel goed gespeeld. Ook goed gespeeld door wat in feite het ‘slachtoffer’ is. De jongen. Goed gespeeld door Egbert Jan Weber! Hij laat zich helemaal “de waanzin in” manipuleren, dit is wat er in een zieke relatie gebeurd. Knap!

    Beantwoorden
  • 19 januari 2015 om 14:19
    Permalink

    Goede film! Natuurlijk is het feest op het eiland wat grimmiger in de film dan in het echt. Daarom is het ook een film. Als je de film kijkt dan besef je dat de dreiging heel ergens anders vandaan komt. Ik snap niet dat er eilandbewoners kritiek hebben omdat de film geen reclame is voor het eiland. Het is een film, geen eiland-reclamefolder.

    Heel knap verfilmd, geregisseerd, geschreven en geacteerd. Ze laten levensecht zien hoe een lange relatie eruit kan zien op de goede en de slechte momenten. De gewoonten, de woordjes, stemmetjes en dingen die echt iets zijn tussen partners. Tot aan het nare gedrag van de vrouw, het ruzie zoeken, en de frustraties en pijn bij de bedrogen man.

    Ik vind het zeer herkenbaar en ik denk dat dat voor meer mensen zal gelden. Geen feel-good film. Maar het weet wel de kern te raken.

    Beantwoorden
  • 20 januari 2015 om 10:26
    Permalink

    Tsja, van Sunderum en het eiland wordt bepaald geen reeel beeld geschetst. Maar, als eilander, (niet meer wonend), (dus ik weet echt welwaar ik het over heb) weet ik ook dat, als er ook maar iets mogelijk niet positief belicht wordt over het eiland, eilanders gelijk op de achterste pootjes staan. Wellicht begrijpt de gemiddelde eilander het thema van de film gewoon niet. Verbaasd me niet. De film is gewoon nu eens niet bedoeld als promotie voor het eiland. Eilanders gelijk op de tenen getrapt. Ik ken ze nou eenmaal. Ben/was er zelf eentje, maar doorzie wel dat dit niks met eilandpromotie te maken had. Dat hoeft ook niet altijd. “Dit kost toerisme”, (en dus geld) denken ze. “Men gaat nu vast denken dat ons eiland of ons feest zo luguber is als in de film”. (ja daar zit wel wat in, dat mensen dit als zoete koek slikken).
    Maar mijns inziens: het is een speelfilm, geen promotievideo. Een film met als thema een mentaal nogal gevaarlijke relatie. De beelden het surrealistische van het feest en de zogenaamde dreiging van de eilanders is gewoon ingezet om het thema kracht bij te zetten. Goed gelukt vind ik. Nee: een film hoeft niet altijd blij en vrolijk te zijn. Dat is de realiteit nou eenmaal ook niet altijd. Nee mijn eiland lijkt hier niet zo vriendelijk. Kijkers: Terschelling is super mooi en gezellig. Sunderum ook. Maar eilanders zijn ook lekker egocentrisch (ja echt) en snel denkend dat het eiland het centrum van de wereld is! Owee mocht je daar mee aan de haal gaan met een film die niet helemaal strookt met het imago dat ze willen neerzetten…..

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial