Win/Win – Telefilm 2010

Een jong talent bij een grote investeringsbank wordt van de ene op de andere dag een succesvolle trader. Ook wanneer hij meer en meer de grip op zijn leven kwijtraakt, lijkt hij in de dealing room niet te kunnen verliezen.

Ivan (23) werkt als assistent analist (nobody!) bij een grote Amerikaanse investeringsbank aan de Zuidas. De zee aan getallen die dagelijks langsstroomt ziet hij als één groot spel. Net als de koffie die hij met een grote boog inschenkt. En zoals hij –strak in het pak– een patroon in de stoeptegels ziet en daaroverheen huppelt. Of zoals hij bij de kassa van de Turkse supermarkt het bedrag probeert te raden. Zo beleeft hij ook plezier aan het uitpluizen van company reports en het volgen van de beurs. En zo plakt hij iedere dag stiekem een post-it met een beleggingstip op het plafond van de lift. Die lift gaat naar boven, naar de tiende, waar de traders hun slag proberen te slaan op het onzekere slagveld dat ‘de markt’ heet.

Ivan bekijkt die rumoerige trading floor met verwondering. Een getallenparadijs. Eén grote sudoku. Tot de dag dat hij met zijn post-it wordt betrapt door de doorgewinterde trader Stef, die Ivan als trader wil lanceren. Ivan probeert de boot aanvankelijk af te houden, maar laat zich overhalen. Terwijl links en rechts banken omvallen, sleept hij op de trading floor enorme winsten binnen en maakt een bliksemcarrière.

Ineens heeft de receptioniste Deniz, die Ivan tot nu toe alleen heimelijk observeerde, oog voor hem. En ineens woont Ivan in een dik appartement op een steenworp van de bank. Van buiten bezien gaat het hem voor de wind. Maar Ivan verliest zijn gevoeligheid. Zijn bijzondere blik. En dus verliest hij ook geld. Zou je denken. Niets is minder waar. Hij wint en wint. Maar de cijfers zijn niet langer een spel. Het traden beheerst hem zozeer dat hij geen oog meer dicht doet. In zijn luxe-appartement is hij even verloren als zijn Koreaanse collega Paul, die in hetzelfde complex woont. Terwijl Deniz steeds dichterbij lijkt te komen bij de Ivan die achter de succesvolle trader schuilgaat, trekt de depressieve Paul zich steeds meer terug. Als Paul een winstwaarschuwing krijgt doordat zijn resultaten schril afsteken tegen die van Ivan, wil Ivan hem helpen. Na aandringen accepteert Paul een tip… die verkeerd uitpakt en Paul verder in het rood stort.

Nu weet Ivan ’s nachts niets beter dan te struinen door de stad. Langs de zwervers en de prostituees. De 24-hour mission en een backpackers hostel. Een donkere wereld die hard is, maar tastbaarder dan de glazen wereld van overdag. Op één van de wezenloze ochtenden dat Ivan in een trading frenzy wint en wint, blijft de plek van Paul leeg. Hij heeft zelfmoord gepleegd. Meer en meer raakt Ivan van zichzelf verwijderd. En steeds meer handelt hij uit zelfdestructie. Ook Deniz kan hem niet echt meer bereiken. Tot de dag dat een bewuste poging om te verliezen omslaat in een enorme winst. Dan draait Ivan door. Alles in zijn huis lijkt te stinken. Hij zoekt in de stad zijn toevlucht tot een bizar exorcisme bij de Nigeriaanse missie. En slaapt die nacht in een hostel. Op die bodem besluit hij dat de enige uitweg zijn ontslag is. Maar niet zonder Stef een laatste tip te hebben meegegeven..


Duur: 82 minuten
Jaar: 2010
Genre: Drama
Omroep: NPS
Producent: IJswater Films
Scenario: Jaap van Heusden
Regie: Jaap van Heusden

Acteurs:
Oscar Van Rompay, Leon Voorberg, Halina Reijn, Hans Kesting, Phi Nguyen, Pepijn Schoneveld

Terug naar: Telefilm


[bol_product_links block_id=”bol_55a7d93288bfb_selected-products” products=”1002004010918442″ name=”win/win” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial