Componist Fons Merkies Gast van het jaar op het Nederlands Film Festival

FonsMerkies-AnnavanKooij-9119 500

Componist Fons Merkies is dit jaar de Gast van het Jaar tijdens de 34e editie van het Nederlands Film Festival (NFF). Hij componeerde voor meer dan 100 films, televisieproducties en musicals. De keuze voor Fons Merkies sluit naadloos aan bij het hoofdthema van het festival dat (Nederlandse) filmmuziek centraal zet. Het NFF betrekt bovendien een nieuwe (muzikale) locatie TivoliVredenburg. Het nog te openen muziekpaleis wordt het NFF Festivalhart van de 34e editie dat plaatsvindt van woensdag 24 september tot en met vrijdag 3 oktober 2014.

Willemien van Aalst, directeur van het Nederlands Film Festival over de keuze voor Fons Merkies als eregast:
‘Fons Merkies laat met zijn filmmuziek zien, voelen en horen wat de kracht van muziek in film is. Zijn rijke oeuvre beperkt zich niet tot één genre. Hij weet met zijn composities het verschil te maken in grote publieksfilms, arthousefilms, documentaires, korte films en televisiedrama. Vele Nederlandse filmproducties worden door Merkies voorzien van een liefdevolle persoonlijke kleur.’

Fons Merkies over zijn rol als eregast:
‘Een geweldige verrassing. Ik zie het ook als een blijk van volwassenwording van de Nederlandse filmmuziek dat dit een plek krijgt op het Nederlands Film Festival en ik ben zeer vereerd dat ik daar een rol in mag spelen’.

Tijdens het NFF is Merkies aanwezig bij de vertoningen van films waarvoor hij de muziek gecomponeerd heeft, alsmede bij zijn keuze van Nederlandse en buitenlandse films die hij als waardevol bestempelt in de geschiedenis van film en muziek. Merkies neemt deel aan vele evenementen en is regelmatig te gast in de dagelijkse Talkshow.

Hoofdthema: FILMMUZIEK
Dit jaar staat het NFF geheel in het teken van FILMMUZIEK. Van een avond over soundtracks en videoclips, ontmoetingen met componisten tot muziek in de stad, live-optredens en filmconcerten. Het complete (film) muziekprogramma wordt over enkele weken bekendgemaakt.

Festivalhart in TivoliVredenburg
TivoliVredenburg vormt het nieuwe NFF Festivalhart en is dé ontmoetingsplek van het festival met de dagelijkse NFF Talkshow, live-optredens, games, interactieve installaties, muziek, events én film. Verschillende zalen worden gereedgemaakt voor filmvertoningen. TivoliVredenburg is de locatie voor de opening van het festival, feestelijke premières en het Gala van de Nederlandse film met de uitreiking van de Gouden Kalveren. Naast TivoliVredenbrug vindt het NFF plaats in de verschillende Utrechtse bioscopen en op vele locaties in de stad.

Foto: Anna van Kooij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.