De man die de wereld wilde veranderen

man-change-the-world

Kunstenaar Peter Westerveld beweert dat hij de oplossing heeft voor de oprukkende verwoestijning en uiteindelijk het klimaatprobleem. Hij werkt aan zijn opus magnum ‘de hydrologische corridor’, een 20.000km2 omvattend project in Kenia. Hij is twistziek en zijn ideeën zijn controversieel, maar ondanks de tegenstand werkt hij onverdroten door aan zijn droom van een droogte-resistente wereld.

De documentaire Is te zien op donderdag 13 oktober op NPO2 om 23:00 uur.

Trailer:

 

De man die de wereld wilde veranderen is een film over kunstenaar en visionair Peter Westerveld. Als kunstenaar werpt hij zich op zijn ‘land art’, het scheppen van oplossingen voor de voortschrijdende erosie en verwoestijning van het landschap. Met het grootschalig contour- trenchen – met bulldozers graven van geulen op hoogtelijnen – op strategisch gekozen projectlocaties in ‘hydrologische corridoren’ wil hij de erosie stoppen en neerslag weer de grond in laten gaan. Hiermee wil hij de natuur helpen om op eigen kracht op grote schaal weer groen te worden. Dit resulteert volgens hem in atmosferische koeling, een meer gelijkmatige distributie van neerslag en het herstel van het ecosysteem. Dit herstellen van hydrologische corridoren kan je volgens hem oneindig doorbouwen tot je de Sahara tot kleinere proporties brengt en uiteindelijk wereldwijd het klimaat pacificeert.

Hij krijgt steun van sociaal entrepreneur Dennis Karpes. Verenigd in de Naga Foundation gaan ze op pad om de wereld ervan te overtuigen dat het klimaat gemanaged kan worden. In Kenia wordt er met interesse naar Peter Westerveld’s ideeën geluisterd. Maar hij denkt en werkt als een kunstenaar en zijn aanpak en de schaal van zijn plannen zijn in het Westen omstreden.

De documentaire volgt Peter Westerveld vanaf 2012 met de simpele vraag of het hem gaat lukken. Hierbij scheert hij menigmaal langs de smalle scheidslijn tussen gek en geniaal.
peter_in_meshenani_03sm
Regie: Mariëtte Faber
Duur: 90 min
Land: Nederland
Genre:Documentaire

the_man_who_changed_the_world900

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial