Een vlucht regenwulpen opnieuw in de bioscoop

een_vlucht_regenwulpen

EYE brengt Een vlucht regenwulpen (1981) van Ate de Jong vanaf 30 oktober opnieuw uit in de bioscoop. In de verfilming van de bestseller van Maarten ’t Hart gaat een schuchtere bioloog op zoek naar De Vrouw om groot onheil af te wenden. De eerste hoofdrol van Jeroen Krabbé was gelijk een dubbelrol: hij speelt ook zijn vlottere alter ego. EYE brengt een digitale restauratie uit naar aanleiding van Nederland Leest. Het boek uit 1978 wordt van 1 november tot en met 30 november gratis uitgedeeld aan leden van de openbare bibliotheken.

Een vlucht regenwulpen, vanaf 30 oktober in EYE en de landelijke theaters.

In zijn bestseller Een vlucht regenwulpen uit 1978 schetst Maarten ’t Hart de hunkering van Maarten (in de film gespeeld door Jeroen Krabbé), een 34-jarige hoogleraar in de celbiologie die  bij zijn zieke moeder woont. Maarten is nog maagd, maar gaat op last van een onontkoombaar goddelijk bevel – een en ander speelt zich af in gereformeerde kring –  op zoek naar een vrouw, geassisteerd door zijn alter ego (dubbelrol Krabbé, getooid met snorretje). De verlegen, wereldvreemde Maarten moet binnen een week een vrouw vinden om groot onheil af te wenden: hij zal sterven en naar de hel gaan als hij vrijgezel blijft – een plotelement dat overigens niet in het boek is terug te vinden.

image003image001
Maartens vlottere alter ego duikt regelmatig op in zijn fantasie en wil hem wel een handje helpen. Hij dwingt hem dingen te doen die hij uit zichzelf nooit zou durven door zijn streng-calvinistische opvoeding. Want seks is volgens hem iets heiligs, dat men enkel voor voortplanting dient in te zetten. Maar zelfs dat lijkt overbodig te worden; als bioloog houdt hij zich bezig met klonen. In komische scènes probeert hij desondanks zijn maagdelijkheid te verliezen. Uiteindelijk blijkt zijn grootste opgave om zich aan zijn gereformeerde opvoeding en zijn dominante moeder te onttrekken.

Met behulp van flashbacks, een in houtje-touwtjejas gestoken, met nerd-bril getooide Krabbé en adequate tegenspelers (Huib Rooymans, Rijk de Gooijer, Loes Luca) wist Ate de Jong een oer-Hollandse verfilming te maken van een oer-Hollandse roman – Een vlucht regenwulpen is onder andere gefilmd in de Commandeurspolder bij Maasland. Jeroen Krabbé speelt in dit kassucces zijn eerste hoofdrol, na bijrollen in Soldaat van Oranje en Spetters. Willeke van Ammelrooy is te zien als de pianiste waar hij al sinds zijn jongensjaren een oogje op heeft.

een_vlucht_regenwulpen_filmposter

Maandag 10 november is er een special seniorenvoorstelling in EYE, ter gelegenheid van de campagne Nederland Leest: Maarten ‘t Harts roman wordt deze maand gratis uitgedeeld in de Nederlandse bibliotheken.

Een vlucht regenwulpen is een van de gerestaureerde klassiekers die EYE jaarlijks uitbrengt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.