Ally Derks kondigt vertrek aan bij IDFA per 2017

de5db365-8b82-443a-998c-e8f64291f058
Na bijna dertig jaar aan het roer heeft oprichtster en algemeen directeur Ally Derks besloten IDFA te verlaten. In 2017 zal Derks op uitnodiging van de prestigieuze Duitse ‘Robert Bosch Stiftung’ een jaar als ‘fellow’ gaan werken en wonen in Berlijn. In 2017 viert IDFA ook het 30-jarig bestaan. ‘Dat is een mooi moment om afscheid te nemen en het stokje over te dragen aan een nieuwe generatie,’ aldus Ally Derks.

Ally Derks (1958) is een van de meeste invloedrijke personen in de Nederlandse filmwereld. In 1988 richtte ze IDFA op. Tijdens het eerste festival werden 80 films vertoond voor een krappe drieduizend bezoekers. Inmiddels is IDFA uitgegroeid tot het meest toonaangevende documentaire festival ter wereld. Afgelopen jaar mocht het festival 271.000 bezoeken ontvangen. Voor deze prestatie ontving Ally Derks onder meer de Bannink Cock penning voor haar verdienste voor de stad Amsterdam. In 2011 ontving Derks tijdens het Canadese documentaire festival Hot Docs de prestigieuze Doc Mogul Award. Afgelopen jaar werd Derks benoemd tot Chevalier dans l’Ordre des Arts et Lettres door de Franse ambassadeur in Nederland. Ook werd ze door ‘Indiewire’ ‘The High Priestess of Documentaries’ genoemd.

Onder Derks bezielende leiding groeide IDFA uit tot veel meer dan een festival. IDFA Forum heeft zich ontwikkeld tot een internationaal vooraanstaand co-financierings en co-produktie platform, Docs For Sale is een marktplaats voor het aan- en verkopen van films, het IDFA Bertha Fund ondersteunt filmmakers uit niet-westerse landen, IDFA DocLab is het baanbrekende nieuwe media programma van IDFA, de IDFAcademy een belangrijk ontwikkelingsinstituut voor internationaal documentaire talent en via de schoolvoorstellingen komen jaarlijks meer dan 10.000 kinderen in aanraking met de documentaire film. En dit is nog maar een greep uit de vele activiteiten van IDFA.

Als ‘Bosch Fellow in residence’ zal Derks in 2017 nog aan IDFA verbonden blijven- maar neemt ze een sabbatical. In November 2017- tijdens het dertig jarig jubileum- neemt Ally Derks officieel afscheid van ‘haar’ IDFA.

Quote Ally Derks: “30 prachtige jaren waren het en afscheid nemen doet altijd een beetje pijn. Maar het is mooi geweest. En een jaar Berlijn is een enorme uitdaging. Ik laat IDFA in goede handen achter bij mijn zeer gewaardeerde, professionele en betrokken collega’s. Ik zie de toekomst dan ook voor zowel IDFA als mijzelf vol vertrouwen tegemoet.”

Het bestuur van IDFA heeft alle begrip voor Derks beslissing om na dertig jaar haar festival te verlaten ‘hoewel een IDFA zonder Ally bijna ondenkbaar is,’ aldus bestuursvoorzitter Derk Sauer. ‘Wij zijn Ally natuurlijk enorm dankbaar voor hetgeen ze achterlaat: een sterke organisatie, een geweldig festival en een mooie toekomst.’

Het bestuur van IDFA is verheugd te kunnen melden dat Barbara Visser in 2017 de taken van Ally Derks over zal nemen en volgend jaar eindverantwoordelijk is voor de samenstelling van het festivalprogramma. Barbara Visser (1966) is beeldend kunstenaar/filmmaker en tevens voorzitter van de Akademie van Kunsten van de KNAW.

Visser heeft een lange historie met IDFA. In 2010 nam ze deel aan de IDFA Workshop en won ze de Mediafondsprijs Documentaire voor haar filmplan C.K. In 2013 was ze gastcurator van het programma Paradocs en in 2015 trad Visser op als voorzitter van de jury van ‘IDFA Competition for Feature-Length Documentary ‘. Barbara Visser is sinds 1 januari 2016 bestuurslid van IDFA. Deze functie zal zij in 2017 neerleggen.

Quote Barbara Visser: “Het documentaire verhaal, of dit nu verteld wordt in film of door middel van interactieve media, slaat een brug tussen maatschappelijke betrokkenheid en artistieke vrijheid. Informatie is er in deze tijd genoeg, terwijl duiding en schoonheid in de marge gedrukt worden. Uit het succes van IDFA blijkt dat een steeds grotere groep mensen zich dat realiseert.”

Het bestuur van IDFA is voornemens om in het eerste kwartaal van 2018 een nieuwe artistiek directeur te presenteren. De huidig zakelijk directeur, Cees van ‘t Hullenaar is vanaf 2018 algemeen directeur. Gedurende 2018 zal Ally Derks nog als adviseur aan IDFA verbonden blijven om de transitie zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial