Economisch stimuleringsbeleid van 20 miljoen euro voor Nederlandse Filmindustrie

Persbericht Filmproducenten Nederland
vrijdag 1 november 2013

fpn

Filmproducenten Nederland is zeer verheugd met de € 20 miljoen die het kabinet uittrekt voor de Nederlandse filmindustrie. Marjan van der Haar, directeur Filmproducenten Nederland : “wij zijn ongelofelijk blij met deze stimuleringsmaatregel. De Nederlandse filmindustrie staat op grote achterstand in vergelijk met ons omringende landen waar al jaren economisch stimuleringsbeleid bestaat. Deze maatregel zal de filmindustrie een sterke impuls geven.”

Het kabinet wil de € 20 miljoen inzetten voor een filmspecifieke stimuleringsmaatregel in de vorm van een cash rebate. Dit is een subsidievorm op basis van bestedingen die in een land worden gedaan door een filmproducent. Marjan van der Haar “Nederland wordt eindelijk weer een serieuze co-productie partner. De Nederlandse filmindustrie komt internationaal op de kaart te staan en internationale co-producties komen naar Nederland. Op deze manier wordt de € 20 miljoen gebruikt om filmactiviteiten en economische activiteiten naar Nederland te halen. Hier kan de gehele sector de vruchten van plukken”

Alle ons omringende landen stimuleren door middel van economisch stimuleringsbeleid de filmindustrie in hun land. Doordat in Nederland dergelijk stimuleringsbeleid niet bestond was er sprake van een ongelijk speelveld. Ook Nederlandse producenten wijken voor de financiering van hun films uit naar landen waar dergelijke stimulansen bestaan. Nederlandse productiemiddelen vloeien weg naar het buitenland terwijl er door het ontbreken van economische stimuleringsmaatregelen geen buitenlandse producties naar Nederland komen.

De brief van het kabinet is de reactie op de motie die Kamerleden Bergkamp en Monasch op 3 juli 2013 indienden en waarin werd gevraagd hoe een economisch stimuleringsprogramma voor de Nederlandse filmindustrie moet worden ingericht. De invoering van een eenvoudige, transparante film-specifieke stimuleringsmaatregel in de vorm van een rebate wordt als beste oplossing gezien. Een rebate geeft een financieel voordeel wanneer het productiebudget in Nederland wordt besteed. Bij een voordeel van bijvoorbeeld 30 procent wordt 70 procent aan extra bestedingen gestimuleerd. Op 6 november aanstaande vindt in de Tweede Kamer een Algemeen Overleg (AO) plaats, waar het antwoord nader wordt besproken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial