Europese Dag van de Korte Film

korte-film

Europese Dag van de Korte Film
In 10 landen en 15 Nederlandse filmtheaters

EYE, International Film Festival Rotterdam en Go Short – International Short Film Festival Nijmegen organiseren op 21 december 2013 de Europese Dag van de Korte Film. Op de kortste dag van het jaar zet Nederland samen met negen andere Europese landen de spotlight op de korte film. In vijftien Nederlandse filmtheaters is een compilatieprogramma met vijf Europese korte films te zien en worden korte voorfilms vertoond voor het reguliere filmprogramma. De Europese Dag van de Korte Film is een jaarlijks terugkerend evenement. Het complete programma is te vinden op www.eyefilm.nl/europesedagvandekortefilm.

Het initiatief voor de Europese Dag van de Korte Film ontstond twee jaar geleden in Frankrijk en is sinds vorig jaar tevens een doorslaand succes in Duitsland. Short Circuit, het netwerk van niet-commerciële Europese korte-filmdistributeurs, besloot daarom de krachten van de aangesloten distributeurs te bundelen en de Europese Dag van de Korte Film Europa-wijd te lanceren, om zo meer aandacht te genereren voor het korte-filmformaat. Naast Nederland, Duitsland en Frankrijk nemen ook Italië, Kroatië, Noorwegen, Portugal, Spanje, Zweden en Zwitserland deel aan dit initiatief.

EYE, International Film Festival Rotterdam en Go Short – International Short Film Festival Nijmegen pakken in Nederland de organisatie op en bieden in de Nederlandse filmtheaters een compilatieprogramma met vijf Europese korte films. Het programma toont de veelzijdigheid van de korte film; van een ongemakkelijke roadmovie tot een jazz-animatie, van een documentaire over taxi’s tot een kunstfilm over de stroom van het leven.

Naast het compilatieprogramma worden op 21 december in verschillende filmtheaters door heel Nederland korte films als voorfilms ingezet. EYE, IFFR en Go Short hebben drie korte films geselecteerd die de hele dag voor de regulier geprogrammeerde speelfilms worden vertoond, om zo de korte film onder de aandacht van de filmhuisbezoeker te brengen.

Deelnemende filmtheaters:

De Balie, Amsterdam

Chassé Theater, Breda

Concordia, Enschede

EYE, Amsterdam

Filmhuis Bussum

Focus, Arnhem

Heerenstraat Theater, Wageningen

LantarenVenster Rotterdam

Louis Hartlooper Complex, Utrecht
Lumen, Delft

Lumière Cinema, Maastricht

LUX, Nijmegen

Natlab door Plaza Futura, Eindhoven

Parkfilmhuis, Alphen aan de Rijn

Rialto, Amsterdam

 

Compilatieprogramma

Fallin’ Floyd, Albert ’t Hooft, Nederland (9’)

Premature, Gunhild Enger, Noorwegen (16′)

Rivers Return, Joe Vanhoutteghem, België (11′)

Another Night on Earth, David Munoz, Spanje (28′)

Suiker, Jeroen Annokkee, Nederland (8′)

 

Voorfilms

Alt i alt, Torbjorn Skarild, Noorwegen (4’)

Tape Generations, Johan Rijpma, Nederland (3’)

Fresh Guacamole, PES, VS (2’)

 

Partners van de Europese Dag van de Korte Film

Short Circuit: www.shortcircuitnetwork.org

EYE: www.eyefilm.nl

International Film Festival Rotterdam (22 januari – 2 februari 2014): www.filmfestivalrotterdam.com

Go Short – International Short Film Festival Nijmegen(9 – 13 april 2014): www.goshort.nl

filmtheaters

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial