Filmnieuws

Filmjaarboek 2013/2014

Met beschrijvingen en uitgebreide credits van alle bioscoopfilms die in 2013 in Nederland zijn uitgebracht.

Half april verschijnt het Filmjaarboek 2013/2014, een onmisbare bron van informatie voor iedere filmliefhebber. Naast de uitgebreide credits van alle bioscoopfilms die in 2013 zijn uitgebracht, houdt het Filmjaarboek de belangrijkste en spraakmakendste films van 2013 tegen het licht in vier artikelen.

filmjaarboek_2013-2014

De auteur van het jaar:  Abdellatif Kechiche van LA VIE D’ADÈLE
Met LA VIE D’ADÈLE won hij in Cannes een Gouden Palm, samen met zijn twee actrices, die later een schandaal zouden veroorzaken. De film is bovenal een uitnodiging om onze grenzen te verkennen: hij laat ons stereotypen en clichés (opnieuw) overwegen, betoogt de van oorsprong Tunesische filmjournalist Hassouna Mansouri in zijn profiel van de regisseur en zijn werk.

De opkomst van slavernijfilms als 12 years a slaven, Django Unchained en Hoe duur was de suiker
2013 gaat de boeken in als het jaar waarin de Amerikaanse en Nederlandse filmwereld de slavernij (her)ontdekte. Ging de filmwereld eindelijk de confrontatie aan met het gruwelverleden met Oscarwinnaar 12 YEARS A SLAVE, DJANGO UNCHAINED, LINCOLN, TULA: THE REVOLT en HOE DUUR WAS DE SUIKER?, vraagt filmcriticus Jos van der Burg zich af.

Reconstructie van de langverwachte steunmaatregel voor de Nederlandse film
D66, die in 2013 nodig was om het Kabinet in het zadel te houden, wist een langverwachte steunmaatregel voor de filmproductie in Nederland uit het vuur van de onderhandelingen te slepen, zo blijkt uit een reconstructie door filmjournalist Jan Pieter Ekker. De laatste jaren vertrokken veel Nederlandse talenten naar het buitenland en kwamen er nauwelijks nog buitenlandse producties naar Nederland, met enorme inkomstenderving en failliete (post)productiebedrijven als resultaat. De steunmaatregel moet het tij keren.

Jaaroverzicht met de belangrijkste films en trends
Uit het Jaaroverzicht van Karin Wolfs blijkt dat het Filmjaar 2013 in het teken stond van decadentie, seks, valse imago’s en verloren paradijzen, waarin de illusies van de westerse beschaving op de proef werden gesteld. Een goed jaar was het voor de vaderlandse film met BORGMAN in de hoofdcompetitie van Cannes.

Verder bevat het Filmjaarboek een lijst van de belangrijkste filmprijzen, bezoekcijfers en adressen van film- en dvd-distributeurs.

Het Filmjaarboek 2013/2014 werd mede mogelijk gemaakt door een subsidie van:
Nederlands Filmfonds, Amsterdam

2014 Stichting Filmuitgaven, Amsterdam.
Een uitgave van Uitgeverij International Theatre & Film Books (Amsterdam)

Prijs: € 20,- (€ 16,50 met de kortingsbon voor lezers van de Filmkrant en Holland Film Nieuws / actieperiode: 15 april t/m 15 juni 2014)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial