Michiel de Ruyter – Roel Reiné
Halverwege de 17e eeuw is Nederland een van de grootste zeevarende naties ter wereld. Na het overlijden van de legendarische admiraal Maarten Tromp, is Michiel de Ruyter zijn gedoodverfde opvolger. In diverse zeeslagen heeft De Ruyter getoond dat hij een briljant strateeg is. Politiek gezien is het Hollandse volk verdeeld.
Oranjeaanhangers en republikeinen vechten om de macht. De hyperintelligente republikein Johan de Witt is als raadpensionaris de machtigste man van de Republiek der Nederlanden, maar zijn tegenstanders proberen de onzekere, maar zeer ambitieuze jonge prins Willem III stadhouder te maken met behulp van de Engelse koning Charles II. De republikeinen is er alles aan gelegen dat de oorlog met de Engelsen wordt gewonnen. Met een ingenieuze strategie weet De Ruyter op spectaculaire wijze de Engelse vloot te verpletteren.
Bij het volk is hij ongekend populair, maar onderlinge complotten en samenzweringen leiden tot conflicten tussen de regerende macht en de aanhangers van de prins. Het Huis van Oranje scherpt de messen en De Ruyter wordt meegesleurd in een stroom van politieke ontwikkelingen. De Ruyter en zijn gezin dreigen na de broertjes de Witt het volgende slachtoffer te worden van een politiek steekspel waarin hij op een onmogelijke missie wordt gestuurd.
Frank Lammers
Op de set van Michiel de Ruyter
Zondag 27 juli was de laatste opnamedag van de speelfilm Michiel de Ruyter. De acteurs en vele figuranten (zo’n 350) waren aanwezig op de Dam, om de begrafenis van M. de Ruyter op te nemen.
Foto’s:
Gisteren de bioskoopfilm gezien.
Mooi . Ik ben trots op de hollandse helden van de 17e eeuw, en het werd , inderdaad reiné, tijd dat er eens een goede film kwam.
Je hebt het netjes als film an sich, en uitmuntend als NL film met dat budget gedaan.
Ideetje vor jou voor HBO , na The Vikings, en The Medici, en the what-not; nu eens The Glorious Dutch…een aaneenschakeling van enkele buitengewoon presterende nederlanders naar analogie van de Veronica serie “De Hollanders”. De “CAN DO” mentaliteit, wat amerikanen zeeeeeer zal aanspreken (ook met link naar NY).
Zeker weten dat als de film met een brits budget (50 miljoen) of hollywood budget (150 miljoen) werd gefinancierd dat Reiné er een vet betere versie van had kunnen maken want vaak deden de special effecten wat simplistisch aan. Maar daar toont zich de meester; in de beperking. ónder de 10 miljoen, en toch een film met houten oorlogschepen: awesome!
Gelukkig was er ‘ wat’ aandacht aan taktiek en enkele hooggezichten van de vloot, maar toch was het niet helemaal korrekt/authentiek (ik heb paar boeken erover bestudeerd). Daar had ik stiekem wat meer van verwacht, maar goed; 8 miljoen max, en voor het eerst een vorm van taktische beschouwing is al heel wat. National Geographic zou er beter in kunnen duiken
Ik had toch liever Yorick vWageningen als De Ruyter gezien maar jammer dat hij een te hoog bedrag vroeg. Een top voetballer die miljoenen verdient in Bayern kan toch ook niet hetzelfde vragen voor spelen in t nationale elftal. Gemiste kans voor Yorick voor verdere profilering.
Als NL heb ik dus wel moeite met Frank Lammers omdat we hem als komiek kennen, een komisch gezicht heeft (ook als hij niet lacht) en vooral zijn (zeikerige)stem.
Mocht deze film in amerika draaien dan mag er wel een diepe bronstige spaggettiwestern stem onder gezet worden.
Ook de figuranten zijn vaak te makkelijk gekozen; het schiet tekort aan karakteristieke koppen en houding. Uiteraard in Amerika kan je meer verwachten/eisen van figuranten.
Vreemd genoeg merk ik dat in dergelijke oorlogsfilms (bvb even tevoor Fury met Sherman tank) het ontzettend moeilijk is om de aandacht vast te houden in de 3e of 4e slag. Het komt letterlijk over als “wéér hetzelfde” . Filmen op zee is het nog moeilijker omdat het meestal hetzelfde schip is in dezelfde omgeving.
En TOCH kan je het anders weergeven; ene keer msitig, andere keer andere golven en ander wind/wolken. Dat kost geld , veel geld in special effects.
Maar je merkte het wel in deze film (vrijwel glad oppervlakte, vrijwel geen wind (hoe kun je dan zeilen ?!). Maar ja, 8 miljoen. Ik begrijp het.
Enfin, Reiné ; top film! Hopelijk timmer je ermee een weg in hollywood en kun je in de toekomst iets vergelijkbaars doen met een groter budget.