Ode aan Jeroen Willems

De NTR brengt op dinsdag 3 december met twee documentaires een ode aan Jeroen Willems.
Het is die dag precies een jaar geleden dat de acteur overleed.

ode-aan-joeren-willems

Jeroen Willems was een van de belangrijkste Nederlandse acteurs die ook in het buitenland furore maakte. Twijfel en perfectionisme trokken een zware wissel op zijn leven, maar dreven hem tegelijk tot grote hoogten in zijn vak. Hij onderging het leven met een ongekende intensiteit, tot hij op 3 december 2012 tijdens een repetitie in Carré plotseling onwel werd en overleed. Precies een jaar later, op dinsdag 3 december 2013, brengt de NTR met twee bijzondere uitzendingen een hommage aan dit zeer gemiste talent.

De Magie van Kunst: Jeroen Willems – Over Grenzen
Uitzending: dinsdag 3 december 2013, 23.00 op Nederland 2

Of hij een schoft speelde of liederen van Jacques Brel zong, steeds was Jeroen Willems’ optreden betoverend, bij vlagen magisch. Als acteur leverde hij zich compleet uit aan het publiek en zocht daarin de grenzen van zijn eigen kunnen op. Marijke Reijnders reisde tot vlak voor zijn onverwachte overlijden zes jaar lang met haar camera met hem mee en filmde hem achter de schermen tijdens optredens over de hele wereld. Op basis van dit unieke materiaal, samen met de herinneringen van belangrijke personen uit zijn leven zoals Johan Simons, Elsie de Brauw, Marcel Musters en Betty Schuurman, maakte zij met regisseur Simonka de Jong de documentaire Jeroen Willems – Over Grenzen.

Regie: Marijke Reijnders en Simonka de Jong.
Productie: De Familie televisie & film

Deze productie wordt uitgezonden i.s.m. Human en kwam mede tot stand met steun van het Mediafonds. Het is onderdeel van de documentairereeks De Magie van Kunst: zes documentaires van 50 minuten die vanaf 24 november worden uitgezonden op Ned 2.

Jeroen Willems zingt Brel
Uitzending: dinsdag 3 december 2013, 23.59 op Nederland 2 en woensdag 8 januari 2014, 23.00 uur op Nederland 2

Speciale uitzending op basis van de internationaal succesvolle theatervoorstelling Brel 2 (2006) van Toneelgroep Oostpool, waarin Jeroen Willems in het Nederlands liederen van Jacques Brel vertolkt. Het is een combinatie van tekst en concert met een accent op het gevecht van de mens om ook na zijn zestiende levensjaar nog in zijn dromen te durven geloven. In het concertgedeelte is er aandacht voor de rijpere kant van Brels werk, zoals Amsterdam, Jef, Jojo en Knokke-le Zoute tango.

Willems gaat in de voorstelling voortdurend op zoek naar de essentie van de teksten en van daaruit naar zijn eigen persoonlijke gevoelens. De muziek neemt hem keer en keer op sleeptouw. “Ik ga met de teksten van Brel het leven aan en geniet de liefde en de pijn.” Zijn fascinatie voor de chansons van Brel leidden al eerder tot de solovoorstelling Brel, de zoete oorlog (2004), waarvoor hij werd onderscheiden met de belangrijkste toneelprijs Louis d’Or.

Brel 2
: tekst: Jacques Brel, regie: Rob Ligthert , spel/zang: Jeroen Willems, piano: Leo Bouwmeester, accordeon: Oleg Fateev, bas: Peter Bjørnild, slagwerk: Victor de Boo.

Regie en productie uitzending: Marijke Reijnders

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial