Speelfilm Prins krijgt een US-release

VICE gaat in samenwerking met distributeur Film Buff, het filmdebuut van Sam de Jong ook in Amerika uitbrengen. Prins is daar vanaf 14 augustus te zien. “Een droom die uitkomt,” aldus de trotse regisseur. 

PRINS_7_klein

Prins is de eerste lange speelfilm van de opkomende filmmaker en was tevens de openingsfilm van de Generation 14Plus-competitie tijdens de 65ste Berlinale (het prestigieuze filmfestival in Berlijn). De film werd alom geprezen door een verscheidenheid aan recensenten. Screen International: “De stilistische verve maakt Prins een explosief debuut.” Hollywood Reporter schreef dat de film “zich onderscheidt door de lichte toon en de eigenzinnige manier waarop wordt omgesprongen met genre-conventies”. Ook in Nederland kreeg de film lovende recensies. Het Parool kopte op de voorpagina: “Jongens uit Noord zijn filmhit in Berlijn” en de Telegraaf beschreef hoe “Berlijn Sam de Jong omarmde”.

Prins gaat over Ayoub, een jongen uit de grote stad die voor een aantal keuzes staat die zijn leven voorgoed zullen veranderen. Kiest hij voor zijn liefde voor de bloedmooie Laura en zijn verantwoordelijkheden thuis? Of valt hij voor de verleiding van het snelle geld, een paar nieuwe Zanotti’s en de dynamiek die de criminele onderwereld hem biedt? In de film spelen onder andere rapper ‘Vieze’ Freddy Tratlehner (De Jeugd van Tegenwoordig), Elsie de Brauw (Tussenstand), Sigrid ten Napel (Penoza), Jorik Scholten (rapper Lil’ Kleine) en debutant en hoofdrolspeler Ayoub Elasri. 

Over Prins
Danny Gabai, de executive creative director van VICE US, over de film: “Prins kondigt de komst aan van een uitzonderlijke nieuwe stem in de filmwereld, schrijver en regisseur Sam de Jong, en wij zijn blij dat ook Amerika nu de kans krijgt om hem te ontdekken. Zijn film is een mix van tienerkomedie, absurd surrealisme en emotioneel drama in een wereld die natuurlijk aanvoelt – als een op zichzelf staand mini-universum. Hij zal nog lang mensen blijven verbazen.” 

“Ik ben zo trots op de film, op Sam en op het team dat zo hard heeft gewerkt om deze film mogelijk te maken,” zegt Gijs Kerbosch, producent bij 100% Halal. “Het was een geweldige ervaring om samen met onze vrienden van VICE Benelux te werken, en we zijn heel erg blij dat we de handen ineengeslagen hebben met FilmBuff om de film in Noord-Amerika uit te brengen.”

 “Prins is een heel dierbaar en persoonlijk project,” zegt regisseur Sam de Jong. “We hebben de film slechts op anderhalve kilometer van de plek waar ik zelf ben opgegroeid geschoten – in een heel typische sociale omgeving. Dat dit project landgrenzen overschrijdt is een droom die werkelijkheid wordt. Ik hoop dat Amerikaanse kijkers er iets van leren over het leven in Nederlandse steden, en zullen ontdekken dat we in westerse landen allemaal met dezelfde moeilijkheden worstelen.”

Sjoerd Raaijmakers, van VICE Media Benelux: “Sam heeft een waanzinnig talent als regisseur en heeft potentie om een van de beste filmmakers van Nederland te worden. Wij zijn ontzettend trots om onderdeel te zijn van Prins en om samen met 100% Halal de film te produceren. Bij VICE werken we met jonge getalenteerde makers en helpen we hen om hun unieke verhalen te vertellen aan een breed publiek en via elk relevant medium. Sam en Prins passen perfect binnen die visie. We zijn blij dat we ons internationale netwerk ook hebben kunnen inzetten om zo Sam en de film een nog breder publiek te geven. 

Over Sam de Jong
In 2012 studeerde Sam de Jong af aan de Nederlandse Filmacademie met zijn korte film Magnesium. Voor zijn afstuderen regisseerde Sam al documentaires, muziekvideo’s, reclames en speelfilms. Na heeft hij de lijn voortgezet. Sinds Magnesium heeft hij nog de korte films Marc Jacobs en Malaguti Phantom gemaakt en zijn eerste grote speelfilm Prins geschreven en geregisseerd. Zijn korte films worden alom geprezen en waren te zien op de grote nationale- en internationale filmfestivals zoals Sundance het Berlinale en AFI fest.

Sam de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial