Teledoc Bewaarders 19 februari te zien op tv

bewaarders-teledocMaandag 19 februari, 20.25 uur bij de VPRO op NPO 2: de Teledoc Bewaarders over de moderne gevangenispraktijk vanuit het nieuwe, hypermoderne Justitieel Complex Zaanstad.

Na de sluiting van een aantal verouderde gevangenissen, zoals de Bijlmerbajes, verrijst Justitieel Complex Zaanstad. De nieuwe, hypermoderne inrichting moet voor meer efficiëntie zorgen en meer gevangenen huisvesten waarvoor – in theorie – juist minder personeel nodig is. De inzet van slimme, computergestuurde technieken moet hierbij helpen. Ook de manier van werken is anders. Gedetineerden reïntegreren al binnen de muren. Ze worden daarbij aangesproken op hun eigen verantwoordelijkheid en kunnen daar meer bewegingsvrijheid mee verdienen. Aan het personeel de taak dit in goede banen te leiden.

Wat doet deze grotere zelfredzaamheid met de gevangenen? Wat betekent de nieuwe werkwijze voor de bewaarders die al dagelijks te maken hebben met agressie, manipulatie en psychische stoornissen? Bewaarders portretteert team Noord terwijl het de theorie omzet in de praktijk.

BEWAARDERS

Scenario en regie: Marc Schmidt, camera: Wiro Felix, Jean Counet, geluid: Hens van Rooij, Marcel de Hoogd, Erik Leek, montage: Patrick Schonewille, Katarina Türler, creative producer: Harmen Jalvingh, producent: Janneke Doolaard

De films van documentairemaker Marc Schmidt kenmerken zich door een persoonlijke, intieme werkwijze met ruimte voor fictieve elementen. Hij regisseerde de afgelopen jaren onder meer De wand (2016), Het Chimpansee Complex (2014) en Gouden Kalf-winnaar De regels van Matthijs (2012).

De Teledoc Bewaarders is een coproductie van DOXY en de VPRO, in samenwerking met CoBO en het Nederlands Filmfonds. Een Teledoc is een lange documentaire met een eigentijds Nederlands onderwerp dat op een prikkelende, toegankelijke en cinematografische manier wordt verteld en bestemd is voor een groot publiek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial