FILM NL in EYE

Film NL richt de schijnwerpers op de Nederlandse film met specials, terugblikken, talkshows en Q&A’s. Iedere maand is er aandacht voor spraakmakende films uit het verleden, nieuw werk van aanstormend talent en opvallende Nederlandse titels uit de EYE-collectie.

EYE-programmeurs en -curatoren praten de zaal bij over makers en achtergrond, Nederlandse filmmakers geven acte de présence. Geniet van gerestaureerde klassiekers, premières en bijzondere parels van de Nederlandse filmhistorie!

Programmeur Leo van Hee en curator Rommy Albers, verantwoordelijk voor de Nederlandse films in de EYE-collectie, verzorgen inleidingen bij de voorstellingen. Ook zijn er regelmatig talkshows en Q&A’s rond hedendaagse makers.


ELINE VERE
Vrijdag 20 maart om 16.30 uur


Naar het gelijknamige boek van Louis Couperus. Jonge artistieke vrouw uit Haagse aristocratische kringen komt in opstand tegen de bekrompenheid van haar milieu.

Vertoning naar aanleiding van het Boekenweek-thema Te gek voor woorden – waanzin in de letteren’ (7 – 15 maart). Eline Vere is een verfilming van de gelijknamige debuutroman  van Louis Couperus uit 1889, met in de hoofdrollen onder andere Monique van de Ven, Thom Hoffman en Johan Leysen.

Inleiding door Rommy Albers, senior curator Nederlandse film.

Tickets zijn te bestellen via de website van EYE


ZIJ GELOOFT IN MIJ
Vrijdag 3 apr 2015 om 16:30


Documentairemaker John Appel volgde Hazes lange tijd op de voet – in de studio, thuis, tijdens de tournees en door Amsterdam – en legde de spanningen bloot waaronder de zanger moest presteren. De voortdurende werkdruk blijkt slopend en Hazes’ derde huwelijk komt onder hoogspanning te staan.

Vooraf is Hazes’ hilarische UNOX-commercial nog een keer te zien.

Tickets zijn te bestellen via de website van EYE


DE INBREKER
Vrijdag 24 april om 16.30 uur


Rijk de Gooijer vertolkt de stijlvolle Amsterdamse beroepsinbreker en messentrekker Glimmie, die met zijn gabber De Bonk (Jon Bluming) betrokken raakt bij een vies zaakje. De nacht is hun natuurlijke biotoop, inbraken worden koel en professioneel  uitgevoerd.

De inbreker betekende het eerste publiekssucces van regisseur Frans Weisz, die zes jaar daarvoor debuteerde met het lichtelijk arty Het gangstermeisje (1966). Het was vooral de combinatie van seks en misdaad en het naturel van De Gooijer dat het publiek naar de film trok. Met de branieachtige De Gooijer zou Weisz nog twee bioscoopfilms maken, Naakt over de schutting (1973) en Hoogste tijd (1995).

Tickets zijn te bestellen via de website van EYE


VERLIES NIET DE MOED
Vrijdag 26 april om 19.00 uur

Q&A met Hella de Jonge

Vertoning documentaire Hella de Jonge – de vrouw van – over haar vader Eli Asser en haar familie, van wie slechts enkelen de Shoah overleefden.

Hella de Jonge komt door de verhuizing van haar 88-jarige vader (Eli Asser), met wie zij tot dan toe een moeizame relatie onderhoudt, in het bezit van de nalatenschap van haar oud-tante. Die oud-tante is, samen met haar ouders, de enige overlevende van de Nazi-verschrikkingen. Een publiciteitsfoto uit 1885, met haar overgrootvader als deel van een komisch duo, spoort haar aan op ­onderzoek te gaan naar haar familiegeschiedenis.

Met behulp van foto’s en documenten, het zien van de registratie van een getuigenis van Hella’s moeder in het kader van het ‘Shoah Project’ van Steven Spielberg, het bezoeken van plaatsen met pijnlijke herinneringen, maar bovenal door gesprekken zonder voorbehoud, komen vader en dochter eindelijk tot elkaar. De titelsong ‘Don’t lose heart’ is gezongen door Tim Knol.

Tickets zijn te bestellen via de website van EYE


filmnl-eye

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial