Recensie: Aanmodderfakker – Telefilm 2015

aanmodderfakker

Thijs is een 32jarige, eeuwige student die relaxed door zijn leven vol met bier, chicks en sigaretten sloft. Als hij bij zijn zus een wasje draait treft hij er de oppas Lisa, een zestienjarige schone  met torenhoge ambities. Deze ontmoeting leidt tot een keerpunt in zijn leven als angry youngman en boort bij hem een diep weggestopte onvrede over zijn passieve leven aan.

Deze met 3 Gouden Kalveren bekroonde Telefilm ontstond eerder onder de werktitel “De eeuwige student”  maar de definitieve naam “Aanmodderfakker” dekt de lading volledig!

Zoals Cobraschilder Karel Appel eens opmerkte, vele jaren geleden in een interview ,,ik rotzooi maar wat aan ! Wel, dat is precies wat ,onze’ Thijs met zijn leven doet. Dat leven is een puinhoop. Zijn huis ook en hij wentelt zich, dikke rookwolken uitpuffend er met genoegen in, onderwijl geld bietsend om in leven te blijven. Maar dan ontmoet hij op zekere dag de oppas,  een lief, blond, 16jarig meisje genaamd Lisa (Roos Wiltink) en dat zal een ommekeer veroorzaken in zijn lethargisch bestaan. Overigens kennen we Roos Wiltink nog uit de puberserie Hoe Overleef Ik… waar ze de hoofdrol in speelde en ook hier doet ze ‘t prima. Thijs heeft ook nog een ouderlijk huis waar hij liefdevol omarmd wordt (en gefinancierd) door zijn moeder, gespeel door Joke Tjalsma (De Gelukkige Huisvrouw) met haar eeuwige knotje in het haar. Zijn vader in de film gaat een pelgrimage maken naar Santiago de Compostella, maar of hij daar ooit aankomt is de vraag.

Out of the blue, duikt zijn ex vriendinnetje Julie (Markoesa Hamer) nog even op tijdens een verjaardagsreceptie van paps die 65 jaar geworden is en dus met pensioen gaat. Julie is vergezeld van een Australier, haar nieuwe vlam. Maar verder dan met Julie koffiedrinken op een namiddag komen ze niet. De vlam is definitief gedoofd, van haar kant.

Met Lisa, babysit hij steeds vaker en de relatie bloeit en bloeit, er wordt zelfs gezoend en later nog meer, maar als ze hem belt op zijn mobiel drukt hij het gesprek weg.

Daar zit je dan zo’n 1,5 uur naar te kijken. Toch verveelt de film niet. Iedere keer gebeurt er weer wat en zet het verhaal je weer op een ander spoor. De acteurs doen allemaal vreselijk hun best en Gijs Naber (Loft) steelt de show als Thijs met zijn avonturen, Joke Tjalsma als liefhebbende moeder is aandoenlijk met haar liefde voor hem. Anniek Pheiffer als zijn zus is een overstresste bitch die uiteindelijk huilend opbiecht ,vreemd’ gegaan te zijn. Vooral Walter (Yannick van de Velde) moet niet vergeten worden, de huisgenoot van Thijs die na het afscheren van zijn volle baard en zijn vertrek naar elders een kleine revolutie in het bestaan van de hoofdpersoon veroorzaakt. Thijs vindt zijn woonruimte ontdaan van meubilair en bivakkeert dan maar in een kano die midden in de woonkamer ligt….En hij valt ook nog van het dak van zijn ouderlijk huis tijdens een nachtelijke klimpartij.

Bent u daar nog?

Het slot van ,Aanmodderfakker’ is aandoenlijk en romantisch en dat maakt alles weer goed en je gaat zelfs een beetje van Thijs houden. Kortom, deze film is amusant en de moeite van het bekijken absoluut waard !!

Recensie: Geert Gielissen

About the Author

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like these

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial