Recensie: Groenland – Telefilm 2015

Documentaire fotograaf Hugo Maes reist naar Groenland op zoek naar die ene foto die alle andere overbodig maakt. Over vrouwen denkt hij minder romantisch maar dan ontmoet hij blonde Iris. Ze zingt, betovert en daagt Hugo uit in haar leven te stappen. Al snel ontstaat er een obsessieve liefde tussen de 2 karakters en de vraag rijst: wie komt als “winnaar” uit de strijd of weten ze samen een weg te vinden?

Fotograaf Hugo (Thomas Rijckewaert) is net terug uit het barre Groenland waar bijna niets is  behalve straatarme Inuits die morren over de Deense bezetting die nu al 300 jaar duurt, als hij tijdens zijn expositie in Amsterdam een blondine ziet staan die met een witte koptelefoon op naar een van zijn afbeeldingen staat te staren. Hij wenkt haar maar ze reageert niet. Dat lukt heel wat beter als hij haar later ontmoet bij een party en haar ook nog hoort zingen. Voor hij het weet is hij dolverliefd en dat is wederzijds. Ze ontwikkelen een stormachtige affaire waarin ze beurtelings lovers zijn en dan weer rivalen. Ze proberen elkaar te begrijpen maar slagen daar nauwelijks in.

Omdat hij weer een zak met subsidiegeld krijgt kan hij opnieuw naar Groenland afreizen. ,,Mag ik dan mee? bedelt ze. 

,,Maar ik moet werken daar, ik heb geen tijd voor je!

,,Ach ik vermaak me wel” zegt ze hoopvol en enige tijd later zijn ze ter plaatse.

Voor Iris is het de hel. Er is daar letterlijk niks te doen. Ze vlucht hard gillend terug naar Amsterdam. De relatie lijkt gestrand want Hugo reist haar niet achterna…

groenland

In deze film gaan de hoofdpersonen veelvuldig van bil om hun stormachtige liefde tot uiting te brengen. Iris, gespeeld door Gaite Jansen, zet een lief,keurig meisje neer dat in de maalstroom komt van heftige emoties. Hugo (Thomas Rijckevaert) is haar eeuwig twijfelende, op zichzelf gerichte tegenpool. Hun onderlinge chemie is voelbaar. Gaite (Iris) speelde onlangs nog de hoofdrol in het filmdrama , Hoe duur was de suiker’ van regisseur Jean van de Velde en later een rol in ,Steekspel’ van Paul Verhoeven.

Groenland is gebaseerd op een veelvuldig verfilmd thema. Boy meets girl en ze ontwikkelen een stormachtige liefde die meestal dramatisch eindigt. Zie ,Turks Fruit’  met Monique van de Ven en Rutger Hauer.

Maar niet altijd. Soms blijft het erbij en is er geen  ,ontknoping’  maar tobben ze gewoon verder. Wat het in Groenland wordt ziet u in deze goedgemaakte Telefilm.

Recensie: Geert Gielissen

2 gedachten over “Recensie: Groenland – Telefilm 2015

  • 20 april 2015 om 11:17
    Permalink

    Dit is geen recensie, maar een veel te simpele uitleg van deze film. Doet de film geen recht, wat mij betreft!

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial