Recensie: Telefilm 2014 – Kris Kras

kris-kras-telefilm-2014-02

Cast: 
Kamiel van Ophem, Yentl Meijer, Kim Pieters, Tjebbo Gerritsma, Tom Jansen en gastrollen van Erik de Vogel & Caroline De Bruijn, Victor Reinier, Birgit Schuurman en Jaap Jongbloed

Regie: 
David Grifhorst

Scenario: 
Susan Stam

Ze kibbelen wat af, de tweeling Jurre en Kiki van acht jaar. Hun (gescheiden) moeder besluit samen met hen naar Ibiza te verhuizen. Als opa (Tom Jansen) een ongeluk krijgt en niemand voor hem kan zorgen en zijn huis, wat de tweeling beschouwt als een echt thuis, nemen de kinderen een besluit: zij gaan voor hem zorgen. Dat betekent wel:  terug naar huis. Naar Holland. En wat volgt is een reis Kriskras door Europa. Zonder geld,  zonder de taal te spreken waar ze terechtkomen, maar vastberaden. Onderweg maken ze de meest wilde, spannende en grappige avonturen mee.  

kris-kras-telefilm-2014-01

Je leert ze meteen kennen, de tweeling Jurre en Kiki, kibbelend op de achterbank van de auto van hun moeder die Spaanse zinnetjes naprevelt van een CD. Af en toe moeten ze een noodstop maken als de gemoederen te hoog oplopen. Maar de grote klap valt als moeder (Kim Pieters) besluit naar Ibiza te verhuizen en de tweeling hun vriendjes en vriendinnetjes kwijt zijn en last but not least: opa! Wie zorgt er nu voor hem? Hij zal naar een bejaardentehuis moeten. Dat wil hij niet maar een ongelukkige val in huis brengt hem in het ziekenhuis.

En dan is het zover: naar Ibiza! Als ze er aankomen zien ze schitterende villa’s op de heuvels liggen met uitzicht op zee maar hun ,villa’ is een bouwval met een vervuild pierenbadje waar de kikkers in rondzwemmen. Naar school moeten ze ook, gekleed in een tuttig uniform, in een klas zitten met Spaanse kinderen die ze niet kunnen verstaan.

Doodongelukkig zijn ze en Jurre besluit om terug te gaan naar Nederland, naar opa,  om hem voor het bejaardenhuis te behoeden, zonder geld, zonder kaart, maar met een vast doel voor ogen.

Wat dan volgt is een trektocht, kriskras, door Europa met (letterlijk) vele hindernissen van velerlei aard maar ze slaan zich er met vernuft en slimheid dapper doorheen en ze zijn net op tijd om Opa’s huis van de verkoop te redden. Eind goed, al goed.

Wat een heerlijke, ongecompliceerde film is dit! Met schitterende regievondsten, uitstekend script en perfect acteerwerk van iedereen. Tom Jansen excelleert in zijn rol als ,opa’ en kennelijk had hij er ook  enorm veel plezier in. Je verveelt je geen minuut met de avonturen van deze tweeling in deze emo-feelgood film van regisseur David Grifhorst  naar een scenario van Susan Stam.

Ook diverse BN’ers spelen een gastrol in Kriskras zoals het echtpaar de Vogel (Ludo en Janine bekend uit GTST), Birgit Schuurmans als levend standbeeld en motorchick. Tjebbo Gerritsma speelt de rol van bezorgde vader en exman en de rol van de moeder komt voor rekening van Kim Pieters.

Conclusie:  Kriskras is een leuke, hartverwarmende familiefilm die geen moment verveelt en je aan de buis kluistert.

sterstersterster

Filmpagina Kris Kras

Recensent: Geert Gielissen

 

Een gedachte over “Recensie: Telefilm 2014 – Kris Kras

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial