Recensie – Telefilm 2014: T.I.M.
De elfjarige Tibor heeft maar een vriend : zijn stokoude huisrobot T.I.M. Als zijn vader de slechtfunctionerende robot vervangt door een moderner exemplaar redt Tibor T.I.M. van de sloop in de smeltoven. Samen gaan ze op zoek naar de mythische robot maker Hector Sammler die volgens de legende in het hoge noorden in een oude vuurtoren woont. Tijdens hun zoektocht door een onbekende wereld, samen met het meisje Kika, valt T.I.M. steeds verder uit elkaar en rijst de vraag of ze nog wel op tijd komen om hem te redden.
Je zal maar zo’n robot hebben, zoals die van Tibor en zijn vader (Bas Keijzer), die een kopje thee voor je zet, je eten serveert en op het knopje van de afstandsbediening drukt als je daar te lui voor bent. Maar goodold T.I.M. met een hoofd als een tv monitor is rijp voor de sloop en zijn dagen zijn geteld als de vervanging zijn intrede doet.
Echter, T.I.M. is Tibors beste en enige vriend en die wil je toch niet kwijt? Er gaat een gerucht dat ergens in het noorden een mythisiche robotmaker woont met de naam Hector Sammler. Probleem is: niemand kent hem. Toch gaan de gezworen kameraden op stap om deze man te vinden die zou moeten huizen in een vuurtoren…
Onderweg leert Tibor het meisje Kika kennen die hem de weg naar het noorden zal wijzen. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Want midden in een bos…weet ze ‘t niet meer. Tibor, gestressed als hij is brult haar toe: ,, Sinds jij bij ons bent gaat alles fout! Jouw schuld! Opzouten nu! Maar dat is niet het enige probleem. Er zitten twee engerds achter hen aan en die vinden delen van T.I.M. in het bos omdat de trouwe robotvriend steeds meer uitelkaar valt en T.I.M. meer onzin uitkraamt. Verval dus! Gelukkig is dan de redding nabij. Ze horen de golven van de branding op de kust beuken en ze bereiken het strand waar de vuurtoren zou moeten zijn. En daar is ie dan! De toren waar Hector zou wonen. De redding is nabij, of toch niet?
T.I.M. is een heerlijke, hartverwarmende kinderfilm. De rol van Tibor wordt met verve gespeeld door Dyon Wilkens die zijn personage zeer geloofwaardig neerzet. Op zijn odyssee door het bos krijgt hij nog te maken met een reus van een kerel die in een kleine caravan woont, gespeeld door Sem Schildt die we nog kennen uit de eerste Nederlandse 3D film NOVA ZEMBLA als , Jan’.
Tibor vindt een onderkomen in het pension van de moeder van KIka, gespeeld door Eva van der Gucht, die hem na het eten samen met haar aan de afwas zet. ,,Toe dan! roept Kika terwijl ze hem een druipend etensbord aanreikt ,, afdrogen!
,,Dat doet T.I.M. altijd” excuseert hij zich en voegt eraan toe ,, ik weet niet eens hoe je dat doet!
T.I.M. is een grappige robot met groene letters in z’n kop en houterige bewegingen als ie loopt. Toch legt hij bemoedigend af en toe zijn ijzeren klauw op de schoudertjes van Tibor. Wat een lieverd! Geen wonder dat de kinderen alles doen om hem te behouden. Maar zijn dagen zijn geteld. Helaas!
Het knappe van dit script is dat het verhaal nergens ontaardt in flauwe grapjes. De kinderen blijven kinderen en het verhaal is zuiver. Je kunt je helemaal inleven in de personages en in de robot T.I.M.. Ik heb er met heel veel genoegen naar gekeken en als de laatste beelden over het scherm rollen kreeg ik zowaar sympathe voor die goeie ouwe T.I.M. Had ik er maar zo een! Wie weet worden ze in de naaste toekomst gemeengoed in onze maatschappij?
Hoef je niet meer af te wassen…..
Recensent: Geert Gielissen
Telefilm 2014:
T.I.M.
Cast:
Dyon Wilkens, Abdelhadi Baaddi, Bas Keijzer, Claudia Kanne, Ernst Löw, Tim de Zwart, Eva van der Gucht
Regie:
Rolf van Eijk
Scenario:
Bastiaan Tichler
Producent:
Dutch Mountain Film
Omroep:
AVRO
Uitzending:
zondag 2 februari om 9.00 uur op Ned. 3
Pingback: Telefilm 2014 – T.I.M | Hollandse Film
Inderdaad een leuke kinderfilm. De twee achtervolgers vond ik niet goed uitgewerkt.
Maar waarom laat Tibor T.I.M in het water vallen? Mijn dochter moest hier om huilen.
Het lijkt erop dat Hector echt bestaan heeft, maar het blijft wat onbevredigend dat je er niet achter komt wat er verder met hem gebeurd is.