Student maakt professionele jeugdfilm: De bende van Urk

De Bende van Urk

bende
De achttienjarige student aan de CIBAB, Wouter de Vries uit Urk is het gelukt om een professionele jeugdfilm te maken met gesponsord geld terwijl hij geen enkele ervaring had op dit gebied. In twee weken tijd was de film in z’n geheel op Urk geschoten en de feestelijke premiere vindt op vrijdag 20 juni a.s. plaats in De Meerpaal in Dronten.

De Bende van Urk, de titel van de film, is een jeugdfilm met een twist. Je krijgt niet wat je verwacht maar moet zelf de puzzelstukjes in elkaar leggen. Wie is er ontvoerd? Wat is er gestolen en wie plegen de overvallen? Bezoekers weten meer dan de hoofdpersonen. Het is een uiterst spannende film geworden met een happy end.

Hoe Wouter de Vries dit allemaal voor elkaar kreeg vertelt hij in het interview dat Hollandse Film onlangs met hem had.

poster-bendevanurk

Hoe kwam je op het idee van de Bende van Urk?

Ik volg een 4jarige opleiding bij CIBAB in Zwolle en in het kader van mijn studie wilde ik een kort filmpje maken. Via via kwam ik in contact met David Kroes, een scenarioschrijver en omdat we van het zelfde genre houden kwamen we uit op zoiets als Dik Trom, Pietje Bell enz. David opperde om het verhaal op Urk te laten afspelen omdat ik een Urker ben. Toen hij de eerste versie van het script af had was ik om en besloten we de film te gaan maken. Maar het bleef niet bij die eerste versie. Al gauw kwam er meer en meer bij en meer en meer….(lacht Wouter). Uiteindelijk had ik een script waarmee je een volledige speelfilm kunt maken en was mijn idee voor een korte film volledig uit beeld.

Film maken is een kostbare zaak. Hoe kreeg je de benodigde financiën bij elkaar?

Via een kennis kwam ik in contact met een Fundraiser en deze heeft mij geweldig geholpen. Door crowdfunding via www.voordekunst.nl  wist ik in 3 dagen tijd 3000 euro op te halen en kreeg ik landelijke aandacht voor mijn project. Ook de Gemeente Urk droeg in de kosten bij.

Je bent nog jong en op filmgebied onervaren. Hoe durfde je dit aan op jouw leeftijd?

Ja, ik was doodsbang en heb mezelf vaak afgevraagd waar ben je in hemelsnaam aan begonnen? Maar toen alles ging rollen kon ik niet meer terug. Men verwacht ineens heel veel van je en ze denken dat je alles weet! Ha…je moest eens weten hoeveel peentjes ik gezweet heb om alles in goede banen te houden.

Hoe kreeg je mensen zover, zowel amateurs als professionals om helemaal belangeloos aan dit project mee te werken?

Ik postte een oproep op de acteurs- en figuranten websites en binnen 3 dagen had ik ruim 300 reacties binnen. Ook van technische mensen zoals een cameraman, geluidsman en belichter. Een visagiste kwam zelfs uit België over naar Urk om mee te helpen te schminken. Het verhaal an sich sprak de mensen bijzonder aan. Ook hield ik voor de hoofdrollen, die lauter door pubers gespeeld moesten worden audities en daaruit kwamen de huidige acteurs. De meesten hadden een jeugd film/theater achtergrond, dus wel wat ervaring  maar het belangrijkste: ze waren super gemotiveerd!

Zitten er ook Urkers in de cast?

Nee, helaas niet. Uit die hoek kwamen weinig aanmeldingen.

Kunnen we de film in de bioscoop gaan zien of op t.v?

Dat is nog niet duidelijk. Ik heb een aantal distributeurs benaderd maar zonder succes. Ik denk nu aan plaatselijke vertoningen en ik wil de omroepen gaan benaderen. En natuurlijk de film inzenden naar filmfestivals zoals het NFF en Film By the Sea.

Hoe kijk je zelf terug op de Bende van Urk?

Ik vond het een uiterst leerzame ervaring. Had geen idee wat me te  wachten stond en ik weet wel dat ik bij een volgend project een team om heen ga verzamelen. Helemaal op m’n eentje doe ik nooit meer! Maar je leert van je fouten. Toch ben ik er trots op dat ik het doorgezet heb en de reacties tot nu toe zijn zeer positief!

bende1

De Bende van urk gaat op vrijdag 20 juni in premiere in De Meerpaal in Dronten (Flevoland). Er zijn nog kaarten te bestellen via de site: www.debendevanurk.nl. Ook voor meer informatie

Trailer:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial