Teledoc: Naziha’s Lente

Maandag 15 juni, 20.25 uur zendt de NTR op NPO2 de Teledoc Naziha’s Lente uit, winnaar van de Publieksprijs op het IDFA 2014. Een alleenstaande Marokkaans-Nederlandse moeder vecht voor haar vrijheid en die van haar kinderen. 

NL[1]

De alleenstaande Naziha – ooit bestempeld als moeder van “een van de grootste Marokkaanse probleemgezinnen van Amsterdam” – vecht voor haar vrijheid en die van haar tien kinderen. Negen jaar geleden scheidde Naziha van haar dertig jaar oudere man. Met vallen en opstaan probeerde ze vervolgens haar kinderen op het rechte pad te houden en hen een goede toekomst te bieden. Een gevecht tegen de lange arm van de geschiedenis, sociale controle uit de gemeenschap en zoons die willen dat ze zich meer gedraagt als andere Marokkaanse moeders. Tientallen hulpverleners kwamen over de vloer, archiefkasten vol dossiers zijn over het gezin geschreven.

Nu, in de stilte na de storm, zijn de oudste zoons uit huis en is Naziha strijdlustiger dan ooit. Ze wil een vrij leven leiden waarin ze haar eigen keuzes mag maken en zich kan ontwikkelen. Ze wil koste wat kost dat haar enige dochter, haar jongste kind, wel vrij mag zijn. Wilskracht, moed en humor slepen haar erdoorheen. Haar openheid voelt als noodzaak. Maar net als het tij lijkt gekeerd, slaat het noodlot toe. Het normale rustige leven waarvan ze droomt, is opeens verder weg dan ooit. Naziha’s Lente, een film van Gülşah Doğan (Liefdeswinter), geeft een ontroerende en intieme inkijk in het leven van een Marokkaans-Nederlandse vrouw die de muur van schaamte wil doorbreken nu zij de regie over haar eigen leven terugpakt.

NLposter[3]

NAZIHA’S LENTE (Facebook)

Regie & scenario: Gülşah Doğan, camera: Alle van der Wal, Sander Snoep, regie-assistent: Maaike de Vries, geluid: Chris Everts, Johan de Ligt, Gideon Bijlsma, Bouwe Mulder, montage: Albert Markus, geluidsnabewerking & mixage: Peter Stoel, kleurcorrectie & online: Juan Morales Calvo, regiecoach: Jeroen Berkvens, research: Mary de Keizer, Gülşah Doğan, postproductie coördinator: Edgar Kapp, producenten: Fleur Knopperts & Denis Vaslin, eindredactie NTR: Oscar van der Kroon.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial