Voor Emilia – One Night Stand 9

Titel: Voor Emilia
Regie: Martijn Maria Smits

Naar een oorspronkelijk scenario van Thibaut Delpeut

Het leven van de alleenstaande, 51-jarige onderwijzeres Lies wordt ontwricht als er een nieuw meisje in haar klas arriveert. Ze wordt geconfronteerd met een traumatische gebeurtenis uit haar verleden. Langzaam groeit het verlangen naar vergelding voor het verdriet wat haar is aangedaan.

Lies (51 jaar) is een alleenstaande vrouw, die werkt als docent op een middelbare school in een kleine stad. Dan komt er een nieuw meisje in haar klas, Tanja (14), die haar leven behoorlijk in de war schopt. Na schooltijd wordt Tanja door haar vader (Hans) opgehaald, en Lies herkent de man. Een man waarvan ze dacht dat ze hem nooit meer zou ontmoeten en een enorm traumatisch verlies uit haar verleden wordt weer voelbaar.

Lies kan haar ogen niet van het meisje afhouden en begint haar te volgen. Om dichter bij haar te komen, laat ze ongezien de banden van haar fiets leeglopen en biedt haar een lift naar huis aan. In een wanhoopspoging stelt ze voor om het meisje bijles te gaan geven bij haar thuis. Timide stemt Tanja hiermee in. Als Tanja bij haar thuis komt, is de spanning om te snijden. Lang houdt Lies het niet vol en geëmotioneerd vraagt ze of Tanja weg wil gaan. Wanneer Lies naar het huis gaat van Tanja en haar vader, wordt ze betrapt en vlucht ze weg. Tanja confronteert haar de volgende dag, wat leidt tot een emotionele uitbarsting.

Cast
Loes Schnepper, Susan Radder, Kuno Bakker

Voor-Emilia-still-2-LR

Thibaud Delpeut (1978) studeerde klinische psychologie en volgde de regieopleiding in Amsterdam. Sindsdien werkte hij als regisseur voor o.a. Toneelschuur Producties, Nationale Toneel en Toneelgroep Amsterdam. Momenteel is hij artistiek directeur van De Utrechtse Spelen, een van de grote gezelschappen in Nederland.

In 2007 brak Thibaud door met de regie van de toneelvoorstelling BRITANNICUS, gevolgd door Antigon-Kreon-Oidipous (2009). Daarna regisseerde hij o.a. Blasted, het zelfgeschreven Nacht (juryselectie Theaterfestival 2011), 4.48 PSYCHOSIS (juryselectie Theaterfestival 2013), Medea en NORA (Theo d’Or 2013 voor Halina Reijn). In oktober 2014 gaat zijn enscenering van Phaedra van Hugo Claus in premiere in de Stadsschouwburg Utrecht.

Delpeut is naast zijn artistiek directeurschap als regisseur verbonden aan Schauspiel Frankfurt (Duitsland). Als componist en geluidsontwerper werkte hij aan verschillende (inter)nationale film- en theaterproducties mee.
Als scenarist schreef hij verschillende scripts voor film en televisie. Eerdere One Night Stands van zijn hand waren Proces en Terug, beide in regie van Jenneke Boeijink. Momenteel schrijft hij samen met Jenneke Boeijink en CTM Pictures aan het script voor de Europese speelfilm Porselein.

Martijn Maria Smits (1980) studeerde Audiovisual Art in Antwerpen en regie aan de Nederlandse Film- en Televisie Academie. Tevens volgde hij Binger WritersLab, Binger DirectorsLab, Torino FilmLab Script&Pitch en Torino FilmLab FrameWork. Hij studeerde in 2006 af met de film Otzenrath, Last Day en maakte daarna de zeer goed ontvangen en veelbekroonde (waaronder het Gouden Kalf) One Night Stand Anvers (2009) en de speelfilm C’ést déjá l’été (2010). Deze laatste film zat in de Tiger-competitie van het International Film Festival Rotterdam. Vorig jaar regisseerde hij een Duivelse Dilemma (HUMAN) De hoer en het meisje, die tevens werd genomineerd voor een Gouden Kalf. Later dit jaar starten de opnames van zijn speelfilm Waldstille.

Regisseur Martijn Maria Smits over Voor Emilia:
“Lies ontdekt dat het kind van de man, die haar haar eigen kind ooit ontnam, in haar klas zit. Hoe, wat, waar en wanneer blijft ons zoveel mogelijk onbekend. Lies begint de man (Hans) en daarna diens dochter (Tanja) te volgen. Tot Tanja zoekt ze toenadering, een spel dat doortrokken is van liefde en haat. Ze haat en draagt liefde voor het kind omdat het alles reflecteert wat ze zelf is kwijtgeraakt en nooit meer zal hebben. Het is de dochter van het monster dat haar het meest verschrikkelijke heeft aangedaan. Die dochter bevindt zich nu in haar klas, op dezelfde school en confronteert Lies van maandag tot vrijdag met haar aanwezigheid. Lies wil weten wie de dochter van dit monster is. De film draagt dan ook een constante dreiging en creëert de gedachte dat Lies elk moment Tanja of haar vader Hans iets aan zal doen. In haar heerst een verlangen om te straffen voor het verdriet wat haar is aangedaan. “

Uitzending: 
5 december 2014, 23.00 uur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial