Recensie: Hemel (2012)

Deze prozaïsche naam dekt de lading van de film maar gedeeltelijk.
Eerder is het een zoektocht naar oeverloze bevrediging der zinnen en
ontbeerde (moeder)liefde tegen het decor van de Amsterdamse uitgaans scene.

Acteurs: Hanna Hoekstra, Hans Dagelet, Rifka Lodeizen, Mark Rietman, Eva Duyvestein

Regie: Sacha Polak

HEMEL volgt het leven van een jonge vrouw ( debuterende actrice Hanna Hoekstra) die alleen opgroeide met haar vader.
Ze kan zich een bestaan zonder hem niet voorstellen en de mannen die ze, scoort’ neemt ze niet serieus.
Die zijn er alleen maar om te versieren. Soms blijkt dat spel grens- overschrijdend en gevaarlijk.
Maar het keerpunt komt als vader Gijs ( Hans Dagelet) in Sophie (Rifka Lodeizen) zijn grote liefde vindt.
Nu komt Hemel pas echt in actie!

Als een , belle de jour’ vlindert graatmagere Hemel door de uitgaansgelegenheden van onze hoofdstad om en passant links en rechts mannen op te pikken en mee naar huis te nemen. Serieus neemt ze ze niet. DE man in haar leven is haar vader Gijs ( een prachtrol van Hans Dagelet) , de charmante veilingmeester van Christies. Zodra een van diens liefjes te ,dichtbij’ komt zet ze die vrouw genadeloos voor schut om tijdens een vernissage keihard te zeggen: ,, en dit is de ex vriendin van mijn vader” . Gene alom, afgewende gezichten en een geïrriteerde vader als resultaat.

Maar het wordt pas echt menens als veilingmeesteres in opleiding Sophie (Rifka Lodeizen) haar intrede doet. ,, We gaan samenwonen” deelt hij Hemel plompverloren mede….Voor Hemel is dit een ,oorlogsverklaring’ maar charmante Sophie laat zich niet verdrijven door jaloerse Hemel die vreest nu echt ,pappies kleine meid’ af te zijn.
Om wat ruimte te creëren neemt Gijs haar mee naar het Spaanse Sevilla. Opgetut zit ze met hem in een poep chique restaurant waar de ober haar aanziet voor de vriendin van haar vader.

,, She’s my daughter’ duidt Gijs de situatie aan de ober die zich uitbundig begint te excuseren. Hemel geniet van de situatie. ,, Wat wil je eten? Vraagt Gijs haar en op verwende toon roept ze ,, kip met appelmoes! Ik wil kip met appelmoes!! Maar resoluut grijpt pa in en het wordt het driegangen menu van de week.

Terug in het Amsterdamse wordt ze verliefd op een getrouwde medewerker van haar vader, gespeeld door Mark Rietman. Als ze samen in bed liggen vertrouwt Hemel hem toe ,, jij hebt echt de lekkerste lul die ik ooit in me gehad heb. Hij past zo lekker! Ben je al een eerder vreemd gegaan?”
Wat hij schoorvoetend ontkent. Zegt ze ,, en wat noem je dit dan?”
,,Dit is anders” antwoordt hij.

In de slotscène loopt Hemel in de stromende regen ( haha inderdaad Hemelwater!) naar zijn huis om hem op te halen. Als zijn vrouw Bregje opendoet en ze het meisje als een verzopen kat op de stoep ziet staan, noodt ze haar binnen en troost haar met een kopje thee. En dan krijgt Hemel spontaan een bloedneus die door haar liefdes concurrente wordt gedept.

Hemel won terecht de Fiprisci award tijdens het jaarlijkse Filmfestival van Berlijn. Het is een onderhoudende film over een meisje dat op zoek is naar genot en avontuur maar ,deepdown’ een moederfiguur mist en deze zoekt in haar vader. Eigenlijk is ze, ondanks haar promiscue gedrag alleen maar op zoek naar moederliefde. Iets wat ze nooit heeft gekend en ook niet vindt….

Waardering: 4 sterren ****

Filmdetails:
DVD voor 16 jaar en ouder. Expliciete seks scenes. Duur 80 minuten.

Extra’s:
interview met hoofdrolspeelster Hanna Hoeksta, Helena van der Meulen en regisseur Sacha Polak die onder meer vertelt dat her verhaal stoelt op haar eigen leven en ze het maken van de film eigenlijk een hele klus vond. Maar zegt ze desgevraagd ,, het is wat ik het allerliefste doe in mijn leven!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial