Recensie: Toen was geluk heel gewoon

poster-geluk

Regie: Ineke Houtman
Acteurs: Gerard Cox, Joke Bruijs, Sjoerd Pleijsier, Coby Timp

Het Nederlands voetbalelftal heeft zojuist de heroische WK finale van aartsrivaal West- Duitland verloren. Het hele land is in rouw en Jaap Kooimans gooit uit pure frustratie de tv uit het raam van zijn Rotterdamse bovenwoning pardoes op het hondje van zijn schoonmoeder….en dan gaat er van alles gebeuren !

De populaire tv serie die jarenlang met ongekend succes miljoenen kijkers trok nu op het grote filmdoek. Zou dat geen flop worden?

Het tegendeel is waar. Het is een enige, geestige, goed gemaakte komedie geworden die voornamelijk wordt gedragen door Gerard Cox als Jaap Kooiman en zijn (film) vrouw Joke Bruijs als Nel.

Wel zijn we in de jaren ’70 van de vorige eeuw beland met love en peace en bloemige jurkjes. Plastic stoelen. Goeroes en de Dafjes rijden vrolijk door het Rotterdamse stadsverkeer. De art directory van deze film is ronduit perfect te noemen. Alles klopt, de kleuren, de kleding, de mensen. Dit moet extra moeilijk geweest zijn omdat velen deze periode actief hebben beleefd.

Het begint meteen al spectaculair als Kooiman woedend zijn tv uit he raam smijt boven op het hondje van zijn schoonmoeder (Coby Timp. Haar reactie is evident ,, moordenaar!  roept ze vol haat uit volle borst. En dan begint een cavalcade van gebeurtenissen die onze Jaap zelfs in een gesticht brengt. Maar zijn gezworen kameraden/collega’s van de RET laten hem daar niet wegkwijnen. Ze gaan tot actie over, en hoe! En passant belandt Kooiman ook nog in de cel van  het politiebureau. Als het luikje van zijn cel gesloten wordt mompelt hij  ,, hij”s fijn !

Ook Nel ontkomt niet aan de tijdgeest van love&peace en valt voor de charmes van een Goeroe ( schitterend gespeeld door Ton Kas) met lang haar en een eeuwige joint in zijn mond. Met hem gaat Nel zelfs naar India….of toch net niet?

Kortom je hebt met deze film een kostelijke avond met uitstekende acteurs en prachtig spel. En wat me nog het eeste opviel is dat nu eens de oudere acteurs de show stelen en de ,jonkies’ in de minderheid zijn. Er zit stevig Rotterdams geknetter in de film maar het blijft toch beschaafd.  Oh ja, en dan wordt onze Jaap Kooiman ook nog groepschef van de RET. Zijn commentaar?

, Ja, hij’s fijn !!

Recensent: Geert Gielissen

 

About the Author

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like these

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial