Recensie: Bloed, Zweet & Tranen

Regie:
Diederick Koopal

Acteurs:
Martijn Fischer
Hadewych Minis
Fedja van Huêt
Matheu Hinzen
Marcel Hensema
Raymond Thiry
Eric Corton
Loek Peters

Genre: Drama, Biografisch
Speelduur: 112 minuten
Bioscoop: 02-04-2015

andre1

De film vertelt het verhaal van Nederlands beroemdste volkszanger André Hazes. De zanger blikt in deze film terug op zijn ontdekking als 8jarig jongetje op de Amsterdamse Albert Cuypmarkt naar de hoogte en dieptepunten in zijn latere carrière. Hij kampt met zijn moeizame jeugd en een ernstige alcohol verslaving maar een succesvolle samenwerking met zijn producent en de steun van zijn vrouw Rachel houden hem op de been. Totdat het niet meer gaat…..

Bloed Zweet en Tranen is inmiddels GOUD geworden hoewel de film over het rubulente leven van volkszanger André Hazes nog maar kort in de Nederlandse bioscopen draait. En naar mijn mening volkomen terecht! Wat een schitterende, indrukwekkende film of liever docudrama is dit geworden. Niet in de laatste plaats door de uitgelezen cast van Martijn Fischer als Hazes, Hadewych Minis als Rachel, Raymond Thiry als pa Hazes en de ontdekking van de jeugd: Matheu Hinze (8 jr) als jonge Hazes.

Martijn Fischer is Hazes!! In zijn doen en laten, zijn postuur, zijn uitstraling, in alles. Wat een geweldige prestatie. Hadewych Minis als Rachel doet in niets voor hem onder en geeft hem volledig tegenspel. De hardvochtige, om zich heen meppende huistiran Hazes sr. gespeeld door Raymond Thiry doet je huiveren. Zo echt. Terwijl Thiry in het ,echt’ een uiterst beminnelijke man is. Drankorgel Hazes, die altijd te zien is met een biertje in zijn hand krijgt steeds meer waarschuwingen van zijn artsen: U moet uw levensstijl aanpassen meneer Hazes!” Tja zeg dat maar eens tegen een alcoholist. Rachel in haar machteloosheid smijt op een dag de blikjes bier in de vijver en dat drijft hem tot razernij. Hij ramt op de glazen ruiten van zijn gouden platen en is buiten zichzelf. Even later vist hij de blikje bier weer op. Vies en wel.

poster-bloed-zweet-tranen

Om af te kicken boekt hij, na een hevige ruzie met Rachel, een suite in Hotel Huis ter Duin waar hij zich terugtrekt. In de minibar laat hij het blikje bier staan en maakt met een vies gezicht een flesje cola open. Dat hij zo weer leeggiet. Niet lang daarna laat hij een tray bier bezorgen met als afdekking gesmeerde boterhammen met leverworst…

André wordt ook doof, een drama voor een muzikant. Vooral van geluidsopnamen komt niets terecht omdat hij bepaalde klanken niet meer hoort. Gelukkig vinden ze een oplossing voor deze kwaal. Maar zijn levensstijl aanpassen…..

De rol van manager Tim Griek wordt vertolkt door ster acteur Fedja van Huêt(Overspel) met een krulletjes pruik en Marcel Hensema (Hollands Hoop) is John Kraaijkamp sr die de jonge Dreetje ontdekt en hem op tv brengt met Italiaanse (!) liedjes.

andre2

Kraaijkamp gaat bij de in armoe levende Hazesfamilie op bezoek en vindt een achterdochtige Pa Hazes tegenover zich die meteen over ,duku’ begint. Moeder Hazes is zo verlegen dat ze hem nauwelijks durft aan te kijken, laat staan wat zeggen.

Later zal de beroemde zanger André Hazes zijn loshandige pa publiekelijk de rug toekeren als deze hem opzoekt in het Concertgebouw waar hij een triomf concert geeft. De tiran druipt als een geslagen hond met zijn staart tussen zijn poten af. Gerechtigheid zegeviert!

Uit de relatie met Rachel krijgt hij 2 kinderen: Dreetje en Rox die later ook zeer muzikaal blijken en regelmatig optreden. De kinderen uit zijn vorige mislukte  relaties zijn vakkundig weggepoetst alsof ze nooit bestaan hebben. Ze worden nooit genoemd…..

De vraag reist nu: wat gaat Martijn Fischer doen nu hij Hazes af is. Zal deze rol hem niet levenslang vervolgen wat voor hem ook Joop Doderer als Swiebertje overkwam. Mat andere woorden: komt hij ooit nog van het Hazes image af. Vooral omdat hij in bijna alles op de volkszanger die in 2004 overleed, lijkt.

De tijd zal het leren. Maar ga vooral deze film zien. Je hebt prachtavond !!

Recensent: Geert Gielissen


Trailer:


Gouden Film voor BLOED, ZWEET & TRANEN 

De acteur Matheu Hinzen die de vertolking doet van de jonge André Hazes en regisseur Diederick Koopal (De Marathon) zijn maandag 6 april verrast in bioscoop JT Hilversum met de Gouden Film voor BLOED, ZWEET & TRANEN. Meer dan 100.000 bezoekers hebben BLOED, ZWEET & TRANEN van regisseur Diederick Koopal in de bioscoop gezien.

De Gouden Film wordt uitgereikt door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds. De Gouden Pen, een initiatief van Netwerk Scenarioschrijvers, is uitgereikt aan Frank Ketelaar die het scenario voor zijn rekening nam.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial