Recensie Basile H. (One Night Stand)

basile2-ons9

Titel: Basile H.
Regie: Janneke van Heesch
Scenario: Rob Arends & Lisa de Rooy

Cast
Hans Dagelet, Marieke Heebink, Willem Voogd, Carolien Spoor,
Lucy Schut, Hajo Bruins, Barbara Sloesen.

Uitzending:
Vrijdag 9 januari 2015, 23.00 uur, NPO2

Wanneer CEO Basile terugkeert van een bedrijfsborrel lijkt niets de groei van zijn succes in de weg te staan. Hij wordt genoemd voor een hoge financiële functie in Frankfurt, heeft een bemiddelde vrouw die op hem wacht en bewoont een prachtige villa in de bossen. Dan belt zijn advocaat met de mededeling dat er een aanklacht tegen hem is ingediend door een serveerster die hij de avond ervoor mee naar zijn hotelkamer heeft genomen. Basile rekent erop ook dit keer weer de dans te ontspringen maar de kaarten zijn dit keer anders geschut dan hij denkt…

Cameraman Lennert Hillege (Nova Zembla) heeft deze One Night Stand film voornamelijk geschoten in tegenlichtopnamen en strijklichtjes. De prachtige, ultra moderne villa in het aangeharkte park onderstreept de actie. Leeg, kil en een beetje bloedeloos.

Henny, Basile’s vrouw wacht op hem als hij laat naar huis komt en na een heftige vrijpartij vallen ze in een diepe slaap waar de rinkelende telefoon een abrupt einde maakt. Wat Basile te horen krijgt is niet mis. Aangeklaagd voor verkrachting. ,, Je toekomst staat op het spel! zegt de stem aan de andere kant van de lijn ,, er moet geld komen. Veel geld! En dat heeft Basile niet. Gelukkig worden zijn zorgen even verlicht door de komst van zijn zoon, schoondochter en zijn kleindochter Becky, waar hij dol op is! Maar de telefoontjes blijven komen. Aan de ogen van Hennie is te zien dat ze iets voelt, maar ze zwijgt. Wanneer de kinderen op vakantie gaan en hun camper het erf afrijdt kan hij ‘t niet meer langer voor zich houden en bekent alles. Diep teleurgesteld blijft ze hem aankijken en zwijgt, totdat ze hem voor de voeten gooit ,, we hadden een afspraak. Als je weer zoiets had zou je me bellen en zou ik op je wachten en je helpen!”

Basile kan dit alleen maar beamen. Maar of ze hem deze keer gaat helpen….?

basile-ons9

Deze indrukwekkende film van regisseur Janneke van Heesc houdt je aan de buis gekluisterd. Hans Dagelet(Hemel) en Marieke Heebink zijn subliem in hun spel. De kleine Becky, gespeeld door Lucy Schut, is een vondst en geeft de productie kleur en dat geldt ook voor Carolien Spoor (Loft, Steekspel) die Basile’s schoondochter speelt. Opmerkelijk is het prachtige gezang van de vader van Basile waar vader en zoon in de bibliotheek naar luisteren. De zoon wil de plaat hebben maar Basile weigert. ,,Je krijgt wel een kopie” oppert hij.

Conclusie: deze filmt is absoluut de moeite van het bekijken waar!

Recensie geschreven door: Geert Gielissen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial